De executie van Maximiliaan (1867-68) - Édouard Manet

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Édouard Manet, De executie van Maximiliaan, 1867-68, olieverf op doek, 252 x 305 cm, Staatliche Kunsthalle, Baden-Baden, Duitsland
Édouard Manet, De executie van Maximiliaan, 1867-68, olieverf op doek, 252 x 305 cm, Staatliche Kunsthalle, Baden-Baden, Duitsland
Kunstenaar Édouard Manet
Land Frankrijk
Stijl / Stroming / Periode realisme 19e eeuw
Locatie / Museum Staatliche Kunsthalle,
Baden-Baden, Duitsland


Het wilde maar niet boteren tussen autoriteiten en Édouard Manet. Het begon met schandalen vanwege zijn schilderijen Déjeuner sur l'herbe en Olympia, waarin hij commentaar gaf op de seksuele moraal van zijn tijd, terwijl hij tevens op brutale wijze de conservatieve academische wijze van schilderen op de korrel nam.
In dit schilderij laat Manet onverbloemd - kenmerkend voor de stijl van het negentiende-eeuwse realisme - de executie zien van de Habsburgse aartshertog Maximiliaan. Deze zat sinds 1964 als keizer op de troon zat van Mexico, nadat hij was overgehaald deze troon te aanvaarden door de Franse keizer Napoleon III. Deze had geprobeerd zijn macht buiten Europa uit te breiden en wilde in Midden-Amerika terrein winnen, maar zag uiteindelijk in, dat het hem dit niet zou lukken. Hij trok daarom in 1866 de Franse troepenmacht terug uit Mexico. Dit leidde in 1867 tot de executie van de niet langer beschermde keizer Maximiliaan door Mexicaanse guerrillastrijders.
Voor de compositie van dit dramatische tafereel liet Manet zich inspireren door het schilderij De derde mei van de Spaanse schilder Francisco Goya, dat een vergelijkbare politiek beladen thema recht voor zijn raap aansnijdt. Het werd Manet verboden De executie van Maximiliaan tentoon te stellen in Frankrijk. Het keizerlijk regime van Napoleon III wilde liever niet herinnerd worden aan de beschamende vertoning als gevolg van haar onverantwoorde beslissing, die uiteindelijk de dood van Maximiliaan tot gevolg had. Het schilderij werd pas in 1879, ruim tien jaar nadat het geschilderd was, voor het eerst tentoongesteld in New York.