The Cleveland Museum of Art, Cleveland

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Cleveland Museum of Art is gelegen in de University Circle van Cleveland, een wijk met een hoge concentratie aan musea, theaters en andere culturele uitgaansgelegenheden. Het museum werd in 1913 opgericht onder de slogan 'for the benefit of all the people forever', met steun van plaatselijke weldoeners als Hinman B. Hurlbut, John Huntington en Horace Kelley. Het in neoclassicistische stijl opgetrokken museumgebouw was een ontwerp van het plaatselijke architectenbureau Hubbell & Benes. Het staat ten Noorden van de Wade Lagoon in een 32 hectare groot stadspark, dat enkele decennia eerder door de filantroop Jeptha H. Wade aan de stad Cleveland was geschonken.

The Cleveland Museum of Art, ingang oude vleugel (foto: Daderot)
The Cleveland Museum of Art, ingang oude vleugel (foto: Daderot)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De collectie van The Cleveland Museum of Art is indrukwekkend en breed. Er zijn vijftien deelcollecties van Afrikaanse kunst tot Aziatische kunst, van Amerikaanse tot Europese schilderkunst en beeldhouwkunst, zowel oude als moderne als hedendaagse kunst, fotografie, textiel, prentkunst en toegepaste kunst, van kunst van de klassieke oudheid en het oude Egypte tot kunst van de middeleeuwen.

In de afdeling oude kunst  van Europa is de stijlperiode van de barok goed vertegenwoordigd met meesterwerken van Caravaggio, Frans Hals, Nicolas Poussin en Francisco de Zurbarán. Van Frans Hals behoort Portret van Tieleman Roosterman uit 1634 tot de hoogtepunten in de collectie. Van De Zurbarán geldt hetzelfde voor het schilderij Christus en de Maagd thuis in Nazareth, dat de Spaanse meester omstreeks 1640 schilderde. Grote namen uit de periode van de negentiende eeuw, van stromingen als het neoclassicisme, de romantiek, de School van Barbizon en het realisme, zijn Antonio Canova, John Constable, Jean-Baptiste Camille Corot, Gustave CourbetJacques-Louis David, Jules Dupré en Francisco Goya. Van William Turner is een versie van zijn beroemde schilderijenserie De in brand staande parlementsgebouwen, 16 oktober 1834 te bewonderen, waarmee hij op dramatische verregaand abstracte wijze de brand van de Houses of Parliament in Londen vastlegde. Ook van de negentiende-eeuwse moderne kunst bezit het Cleveland Museum of Art een bezienswaardige collectie. Het impressionisme en postimpressionisme wordt vertegenwoordigd door werken van Gustave Caillebotte, Cézanne, Degas, Gauguin, Monet, Pissarro, Renoir, Rodin, De Toulouse-Lautrec en Van Gogh. Het symbolisme door de kunstenaars Arnold Böcklin en Giovanni Segantini. De avant-garde van de moderne kunst van de twintigste eeuw wordt gepresenteerd door onder meer Pierre Bonnard, Constantin Brancusi, André Derain, Fernand Léger, Matisse, Modigliani, Mondriaan en Henri Moore. Topstuk uit dit deel van de collectie is het schilderij Het leven van Picasso, dat tot de canon van de kunstgeschiedenis wordt gerekend en dat hij schilderde in 1903 tijdens zijn blauwe periode.

De afdeling Amerikaanse kunst biedt de bezoeker een overzicht van de belangrijkste Amerikaanse beeldhouwers en schilders in de periode tussen 1750 en 1960, met werk van toonaangevende kunstenaars van de Hudson River School, de Ashcan School en meesterwerken van George Bellows, Frederic Edwin Church, John Singleton Copley, Winslow Homer, Edward Hopper, William Sidney Mount, Albert Pinkham Ryder, Mark Rothko en Andy Warhol. De afdeling hedendaagse kunst tenslotte toont het werk van hooggewaardeerde internationale meesters als Louise Bourgeois, Katharina Fritsch. Robert Gober, Ellsworth Kelly, Anselm Kiefer, Albert Oehlen en Gabriel Orozco.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
11150 East Blvd, Cleveland,
OH 44106, Verenigde Staten
Telefoon: +1-877-262-4748 

WEBSITE

Bezoek de website van het Cleveland Museum of Art