Statens Museum for Kunst, Kopenhagen

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Statens Museum for Kunst is het nationale kunstmuseum van Denemarken en tevens het grootste van het land. De collectie bestaat uit 260.000 kunstwerken en andere verzamelobjecten en groeit nog altijd door. In het museum, dat meer dan zevenhonderd jaar kunstgeschiedenis laat zien, zijn onder meer immense privéverzamelingen van vroegere Deense koningen opgenomen, onder andere van Christian IV (1577-1648) en Frederik V (1723-1766). Deze kunstverzamelingen zijn in 1849 overgedragen aan de Deense staat, het jaar waarin Denemarken een democratie werd.

Het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen (foto: Daderot)
Het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen (foto: Daderot)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het Statens Musem for Kunst toont het publiek schilderijen, beeldhouwwerk, fotografie, prenten en tekeningen van Deense en buitenlandse kunstenaars, daterend vanaf de veertiende eeuw tot aan het heden. Een hoogtepunt uit de kunst van de Italiaanse renaissance is onder andere Christus als de lijdende Verlosser van Andrea Mantegna, dat hij tussen 1495 en 1500 schilderde. Uit de periode hoogrenaissance is er van Titiaan het Portret van de Venetiaanse kunstschilder Giovanni Bellini uit 1511-1512. Een meesterwerk uit de periode van het noordelijk maniërisme is het historiestuk Apollo en Diana bestraffen Niobe door haar kinderen te vermoorden uit 1591 van de Nederlandse kunstenaar Abraham Bloemaert. Barok meesterwerken zijn er onder meer van Jacob Jordaens, Poussin en Rubens.
In de collectie van het Statens Museum for Kunst neemt ook de kunst uit de Deense Gouden Eeuw een prominente plaats in. Die periode wordt door het museum nauwkeurig afgebakend, lopend van 1800 tot 1864. Er ontstond tijdens die periode een stijl, die tot een verrassende combinatie kwam van elementen van uit het neoclassicisme en de romantiek. Een absoluut hoogtepunt uit deze deelcollectie is het portret Een groep Deense kunstenaars in Rome, dat is geschilderd door Constantin Hansen in 1837. Belangrijke kunstenaars uit de Deense Gouden Eeuw zijn Wilhelm Bendz, Ditlev Blunck, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Martinus Rørbye en Jørgen Sonne. Zie van de laatste Landelijk tafereel uit 1848, dat een romantische sfeer ademt. Uitzonderlijk groot is het aantal werken dat het museum in bezit heeft van Christen Købke, een kunstenaar uit de Deense Gouden Eeuw, die al op jonge leeftijd is overleden. Topstuk van zijn hand is onder andere een zelfportret dat hij op 23-jarige leeftijd maakte. Vanzelfsprekend heeft het nationale kunstmuseum van Kopenhagen ook andere perioden van de Deense kunstgeschiedenis verzameld. Speciaal moet het mysterieuze eigenzinnige werk van de laat negentiende-eeuwse kunstenaar Vilhelm Hammershøi worden genoemd, van wie het museum de grootste collectie ter wereld heeft. Een van zijn meesterwerken is Interieur met vrouw van achteren gezien, dat hij in 1903-1904 schilderde. Een bijzonder vrouwenportret in de afdeling Deense kunst van het museum is ook In de deur naar de tuin, de kunstenaarsvrouw uit 1897 van de eenling Laurits Andersen Ring, die in zijn schilderkunst wordt gedreven door realisme en symbolisme. Belangrijk is de verzameling werken van kunstenaars die aan het eind van de negentiende eeuw in de Deense Kunstenaarskolonie Skagen werkten, in het Noorden van Denemarken. Ze schilderden voornamelijk in de stijl van het realisme, maar ook van het impressionisme. Sommigen van hen werkten in een mengvorm daarvan. Grote namen in museale de collectie van deze zogenaamde Skagenschilders zijn onder meer Anna Ancher, haar man Michael Ancher en Peder Severin Krøyer.
Natuurlijk hebben ook kunstwerken van kunstenaars uit Scandinavische buurlanden een plek in het museum. Van de toonaangevende Noor Johan Christian Dahl is er het schilderij Uitbarsting van de vulkaan Vesuvius uit 1821, dat een goed voorbeeld is van de dramatiek van de Noorse romantische landschapsschilderkunst, dat lang het karakter van de schilderkunst in Noorwegen heeft gedomineerd. Tot enkele realisten en de postimpressionist/symbolist Edvard Munch de koers van de Noorse kunst wijzigden. Voor de topstukken van deze kunstenaar zul je natuurlijk moeten afreizen naar Oslo in Noorwegen. Het zal niet verbazen gezien de statuur van Munch dat het Statens Museum for Kunst het minder bekende schilderij Avondgesprek uit 1889, evengoed als een hoogtepunt uit haar collectie beschouwt. De klassieke moderne kunst van de vroege twintigste eeuw is goed vertegenwoordigd in het museum, vooral het werk van Franse kunstenaars. In de eerste moet een uitzonderlijke verzameling van vijfentwintig schilderijen van Matisse worden genoemd. Daarin bevinden zich bovendien meerdere meesterwerken van de grote Fransman, zoals het wereldberoemde schilderij Portret van mevrouw Matisse uit 1905. Het fascinerende portret met de felgroene baan, die min of meer ongewijzigd doorloopt vanaf het voorhoofd over neus, lippen en kin, wordt vanuit kunsthistorisch perspectief beschouwd als een verklarend sleutelwerk van de ideeën achter het fauvisme. Van internationale allure is ook de collectie schilderijen, die het museum bezit van de Duitse expressionist Emil Nolde. Naast Matisse en Nolde, heeft het museum uit deze fase van de kunstgeschiedenis werk van grote namen als Georges Braque, André Derain, Ernst Ludwig Kirchner, Henri Laurens, Fernand Léger, Modigliani en Picasso. Uit latere fasen van de moderne kunst en de hedendaagse kunst moeten speciaal de Denen Eljer Bille, Egill Jacobsen, Asger Jorn en Per Kirkeby worden genoemd, en Amerikaanse kunstenaars als Paul McCarthy, Mike Kelly, Man Ray en Robert Smithson.

Vermeldenswaardige kunstenaars uit de collectie van het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen, voor zover in het voorafgaande nog niet genoemd, zijn tevens: Nicolai Abildgaard, Pieter Aertsen, Elisabeth Jerichau Baumann, Giovanni Lorenzo Bernini, Carl Bloch, Pieter Brueghel de Oude, Petrus Christus, Lucas Cranach de Oude, Degas, Max Ernst, Julius Exner, Caspar David Friedrich, Johann Heinrich Füssli, Douglas Gordon, El Greco, Francesco Guardi, Frants Henningsen, Jens Juel, Willem Kalf, Vilhelm Kyhn, Filippino Lippi, Christian August Lorentzen, Christine Løvmand, Johan Ludwig Lund, Johan Thomas Lundbye, Mario Merz, Richard Mortensen, Parmigianino, Anna Petersen, Theodor Philipsen, Carl Gustaf Pilo, Sigmar Polke, Rembrandt, P.C. Skovgaard, August Strindberg, Frederik Vermehren, Edvard Weie en J.F. Willumsen.
 

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Sølvgade 48-50,
1307 København K, Denemarken
Telefoon: +45 3374 8494

WEBSITE

Website Statens Museum for Kunst in Kopenhagen