Städel Museum - Frankfurt am Main

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Städel Museum werd officieel in 1816 opgericht, in het sterfjaar van Johann Friedrich Städel (1728-1816), een bankier en mecenas uit Frankfurt am Main. Hij was niet getrouwd en tevens kinderloos gebleven. Aangestoken door de het initiatief van het Louvre in Parijs, dat in 1793 werd geopend voor het publiek, liet hij in zijn testament opnemen dat zijn kunstverzameling moest worden nagelaten aan de Stad Frankfurt am Main. Hij bracht zijn kunstcollectie nog tijdens zijn leven onder in een stichting, met dit edele doel.

Het Städel Museum [ook bekend als: Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie]  in Frankfurt am Main
Het Städel Museum [ook bekend als: Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie] in Frankfurt am Main

Na de dood van Städel volgde echter eerst nog de nodige juridische schermutselingen met zijn familie, die ook op de erfenis uit waren. Het leidde ertoe dat zijn gedroomde museum pas in 1829 openging voor het publiek, overigens op een andere locatie dan het huidige museum, dat in 1878 de deuren opende. Hoe dan ook de collectie van Städel vormt de basis van dit belangrijke museum, dat tot de grootse kunstmusea van Duitsland behoort. Het beschikt intussen over een groter gegroeide collectie van in totaal circa 2700 schilderijen, waarvan er 600 permanent te zien zijn. De collectie omvat tevens 100.000 prenten en tekeningen en ook nog eens 600 beelden. Ook de bibliotheek van het instituut mag er zijn, die bestaat uit ongeveer 100.000 boeken. Ook de architectuur van het oorspronkelijke museumgebouw, dat in de Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd, is nadien meermaals gewijzigd en uitgebreid. Het totale tentoonstellingsoppervlak beslaat thans 4000 m2.
  

COLLECTIE SCHILDERKUNST

De vaste collectie van het Städel Museum biedt een compleet beeld van de West-Europese kunstgeschiedenis vanaf de veertiende eeuw tot en met het heden. Zwaartepunten binnen de collectie liggen op de stijlperioden van de renaissance en de barok met schilderijen van kunstenaars als Sandro Botticelli, Lucas Cranach de Oude, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Van Cranach behoort de Venus uit 1532 top de absolute topstukken uit de collectie. Van Vermeer De geograaf uit 1669. Ook de periode van de klassieke moderne kunst is echter ruimschoots vertegenwoordigd in het museum met werk van Max Beckmann, Alberto Giacometti, Ernst Ludwig Kirchner, Claude Monet en Pablo Picasso. Uit de recentere tijd vormt het werk van kunstenaars als Francis Bacon, Gerhard Richter, Wolfgang Tillmans en Isa Genzken het hoogtepunt van de imposante collectie.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Schaumainkai 63,
60596 Frankfurt am Main, Duitsland
Telefoon: +49 69 605098200

OPENINGSTIJDEN
- Dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Donderdag en vrijdag 10 tot 21 uur. Maandags gesloten.
- Feestdagen: onbekend.
 
WEBSITE

Bezoek de website van het Städel Museum in Frankfurt am Main