Rijksmuseum Twenthe

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Rijksmuseum Twenthe is een museum voor oude en moderne kunst. De collectie bestaat uit verschillende afdelingen.

We gaan in vogelvlucht door de collectie. De collectie tot ongeveer het jaar 1600 bestaat uit schilderijen, heiligenbeelden, altaarstukken, reliekschrijnen, doopvonten, portretten van Lucas Cranach en Hans Holbein, en landschappen van Abel Grimmer, Jan Brueghel de Oude en Pieter Brueghel de Jonge. De collectie van de 17de eeuw bestaat o.a. uit landschappen van Jacob van Ruisdael en Aelbert Cuyp, een kerkinterieur van Pieter Jansz. Saenredam, portretten van Gerard ter Borch, genrestukken van Jan Steen en stillevens van Balthasar van der Ast. Naast schilderijen bestaat deze deelcollectie uit Delfts aardewerk en zilver. De collectie 18de eeuw omvat portretten en genrestukken van Cornelis Troost en Jacob van Strij. Bijbelse en mythologische voorstellingen van Jacob de Wit, zilver van Reinier Brandt, Delfts aardewerk en porselein uit Meissen en Loosdrecht.
De collectie 19e eeuwse kunst kent grote namen uit de romantiek in Nederland, zoals Barend Cornelis Koekkoek en Andreas Schelfhout. Tevens zijn er schilderijen uit de School van Barbizon, de Haagse School en de Amsterdamse School. Beroemde kunstenaars uit de 19de eeuw in de collectie zijn verder o.a. Charles François Daubigny, Gustave Courbet, Johan Barthold Jongkind, Jan Hendrik Weissenbruch, George Hendrik Breitner en Jozef Israels. Ook is er werk van grote Impressionisten als Claude Monet en Alfred Sisley. Uit de vroege 20ste eeuw toont het museum werk van belangrijke kunstenaars als Jan Sluijters en Leo Gestel en werk van vooroorlogse abstracte kunstenaars uit de Stijl, zoals Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Na 1945 zijn er werken van Cobra kunstenaars als Karel Appel en Constant. Abstracte, systematische en fundamentele kunst met Jan Schoonhoven, Armando, Ad Dekkers en Peter Struycken.

Uit de periode na 1965 biedt Rijksmuseum Twenthe schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van bekende Nederlandse kunstenaars en internationale grootheden als Ben Akkerman, Jan Roeland, Toon Verhoef, Joris Geurts en Arno Kramer, Francesco Clemente, Sandro Chia, Barry Flanagan, Richard Long, Tony Cragg, Gilbert & George, Carel Visser, Ger van Elk, Cornelius Rogge, Joseph Semah, Juan Muñoz, Jan van Munster, Sjoerd Buisman, Adam Colton, Jos Kruit, Leo Vroegindeweij en Emo Verkerk.
 

Website de website van het Rijksmuseum Twenthe