Poesjkinmuseum, Moskou

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Zoals bij veel musea het geval is, die eind negentiende eeuw begin twintigste eeuw zijn opgericht, kwam ook bij het Poesjkinmuseum het benodigde startkapitaal van een weldoener. Ivan Vladimirovitsj Tsvetaev (1847-1913), een vooraanstaand professor in geschiedenis en kunstgeschiedenis verbonden aan de universiteit van Moskou, zag kans om grootindustrieel Yury Stepanovitsj Nechaev-Maltsov (1834-1913) ervan te overtuigen dat Moskou een kunstmuseum nodig had. Zie het Portret van Nechaev-Maltsov, geschilderd door de Russische realist Ivan Kramskoj in 1885, dat behoort tot de collectie van het museum. De filantroop, die zijn kapitaal had vergaard in de glasindustrie, verstrekte het grootste deel van het kapitaal, dat nodig was om het nieuwe museum, ontworpen door de Russische architecten Roman Klein en Vladimir Sjoechov te bouwen. In 1898 werd met de bouw begonnen. In 1912 werd de in neoclassicistische stijl ontworpen museumtempel opgeleverd. Op 31 mei 1912 werd het museum geopend onder de naam Moskou Museum voor Beeldende Kunsten. Bizar genoeg stierven zowel initiatiefnemer Tsvetaev als financier Nechaev-Maltsov in het jaar na de officiële opening voor het publiek. Als postuum eerbetoon, ter gelegenheid van het honderdjarig sterfjaar van de beroemde Russische dichter Aleksandr Poesjkin (1799-1837), werd in 1937 de naam veranderd in Poesjkinmuseum.

Het Poesjkinmuseum in Moskou (foto: Ghirlandajo)
Het Poesjkinmuseum in Moskou (foto: Ghirlandajo)

DE COLLECTIE

Met circa 700.000 schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto's, gebruiksvoorwerpen, archeologische vondsten en andere objecten en een tentoonstellingsoppervlakte van 8000 m2 behoort het Poesjkinmuseum zonder twijfel tot de grootste kunstmusea ter wereld. Het museum is echter aanzienlijk kleiner en overzichtelijker dan museumgiganten als het Louvre in Parijs, de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum of Art in New York. De collectie van het Poesjkinmuseum is toegespitst op Europese kunst. Op het gebied van schilderkunst zijn de oudste objecten iconen en mozaïeken in Byzantijnse stijl uit het Oost-Romeinse Rijk. Het museum bezit tevens een grote collectie middeleeuwse kunst van Italiaanse bodem, en kunst uit de renaissance en barokperiode. Zo is er van Sandro Botticelli een miniatuurversie van de Annunciatie te zien en van de Italiaanse maniërist Paris Bordone het grote schilderij Verschijning van de Sibille aan Keizer Augustus. Er zijn veel schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien, onder wie van Albert Cuyp, Carel Fabritius, Govaert Flinck, Jan van Goyen, Pieter de Hooch, Willem Kalf, Gabriël Metsu, Paulus Potter, RembrandtJacob van Ruisdael, Jan Steen en Jan Weenix. Tot de collectie behoort onder meer het schilderij Ahasveros en Haman aan het feestmaal van Esther van Rembrandt uit 1660. Ook uit de periode van het rococo zijn er verschillende topstukken te zien, zoals Hercules en Omphale, geschilderd omstreeks 1730, van de Fransman François Boucher. Indrukwekkend is de collectie schilderijen van het Franse impressionisme en postimpressionisme uit de late negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Deze deelcollectie bestaat uit werk van onder meer: Paul Cézanne, Edgar Degas, André Derain, Paul GauguinHenri Matisse, Claude Monet, Picasso, Pierre Auguste Renoir en Édouard Vuillard. Van Gauguin is er het beroemde schilderij Café de nuit, Arles uit 1888 te bewonderen en van Renoir het virtuoze in impressionistische stijl geschilderde portret van Jeanne Samary uit 1877, getiteld De dagdroom. Ook van bekende Nederlandse kunstenaars als Vincent van Gogh en Kees van Dongen, die actief waren in dezelfde tijd bezit het museum een aantal werken. Van Van Gogh is er het doek De rode wijngaard, dat hij in november 1888 schilderde. Het geldt als het enige doek, waarvan zeker is dat het nog tijdens zijn leven is verkocht. De afdeling grafiek en prentkunst omvat een grote collectie etsen van Rembrandt en werk van beroemde meesters als Albrecht Dürer, Matisse, Picasso en Peter Paul Rubens. Ook zijn er houtsneden en prenten te zien van beroemde Japanse kunstenaars als Hiroshige, Hokusai en Utamaro. Beeldhouwkunst is ruimschoots vertegenwoordigd in het museum met meer dan zeshonderd sculpturen, gemaakt vanaf de zesde eeuw na Christus tot en met de eenentwintigste eeuw. Hoogtepunten uit de collectie sculpturen zijn onder meer de beelden van Alexander Archipenko, Bourdelle, Aristide Maillol en Auguste Rodin.
 

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Ulitsa Volkhonka, 12,
Moskva, Rusland, 119019
Telefoon: +7 495 697-95-78

OPENINGSTIJDEN
- Dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 10 tot 20 uur. Donderdag en vrijdags van 10 tot 21 uur. De kassa sluit een uur voor sluitingstijd. Maandags gesloten.
- Openingstijden op feestdagen: onbekend.
 
WEBSITE

Bezoek de website van het Poesjkinmuseum in Moskou