Palais des Beaux-Arts de Lille, Lille

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Palais des Beaux-Arts de Lille behoort tot de grootste en oudste musea in Frankrijk. Het werd volgens de instructies van Napoleon Bonaparte opgericht en opende de deuren voor het publiek in 1809. Het gebouw waarin het museum nu is gevestigd werd gebouwd tussen 1885 en 1892. Het is ontworpen door de Parijse architecten Edouard Bérard (1843–1912) en Fernand Etienne-Charles Delmas (1852–1933).

Palais des Beaux-Arts de Lille  (foto: Velvet)
Palais des Beaux-Arts de Lille (foto: Velvet)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het museum beschikt over een collectie van ruim 72.000 objecten en een vloeroppervlak van 22.000 vierkante meter. De collectie van het Palais des Beaux-Arts de Lille bestaat uit beeldhouwkunst, schilderkunst, prenten, tekeningen en antiquiteiten uit de periode van de Europese oude en moderne kunst. Er is tevens een verzameling te zien van kunst uit de klassieke oudheid. Hoogtepunten in de collectie zijn onder meer een Kruisafneming van Rubens, daterend van 1616-17, het schilderij De jonge vrouwen. De brief, geschilderd omstreeks 1814-1819 door Francisco Goya en Parlementsgebouwen, stormachtig weer uit 1904 van Monet. Het museum bezit een opmerkelijk schilderij van Van Gogh uit zijn laatste levensjaar. Het is getiteld Koeien, een beeldmotief dat de Nederlandse kunstenaar slechts weinig heeft geschilderd.
In het Palais des Beaux-Arts de Lille zijn voorts kunstwerken te zien van onder meer de volgende kunstenaars, onder wie veel Belgische en Franse meesters:
Pieter Boel, Émile-Antoine Bourdelle, Dirk Bouts, Pieter Brueghel de Jonge, Ulysse Butin, Philippe de Champaigne, Jean-Baptiste Siméon Chardin, Camille Claudel, Jean-Baptiste Camille Corot, Gustave Courbet, Jacques-Louis David, Eugène Delacroix, Sonia Delaunay, Donatello, Carolus Duran, Amaury Duval, Anthonie van Dyck, El Greco, Jean-Baptiste Greuze, Jacob Jordaens, Pieter Lastman, Fernand Léger, Constant Permeke, Pablo Picasso, Serge Poliakoff, José de Ribera, Auguste Rodin, Jan Sanders van Hemessen, Henri de Toulouse-Lautrec, Paolo Veronese en Rik Wouters.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Place de la République,
59000 Lille, Frankrijk
Telefoon:  +33 3 20 06 78 00

WEBSITE

Website Palais des Beaux-Arts de Lille