National Gallery of Art, Washington

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Samen met het Louvre te Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en de National Gallery in Londen behoort de National Gallery of Art in Washington tot de top tien van de best bezochte musea ter wereld. Het museum is in 1941 geopend door de toenmalige President Roosevelt van de Verenigde Staten. De entree van het neoclassicistische gebouw heeft de vorm van een Griekse tempel en is ontworpen door de Amerikaanse architect John Russell Pope (1874 - 1937), die als architect werd opgeleid in New York, Rome en Parijs.
Het museum werd in 1978 uitgebreid met een modern gebouw, ontworpen door de in China geboren architect I.M. Pei, waarin de collectie moderne en hedendaagse kunst is ondergebracht. Pei geldt als één van de toonaangevende architecten van de 20e eeuw. Hij vestigde zich op 18-jarige leeftijd in de Verenigde Staten. Zijn bijgebouw is ondergronds verbonden met het oorspronkelijke hoofdgebouw van Pope. Tot de bekendere gebouwen van Pei, behoort ook de glazen piramide, die als entree dient van museum het Louvre sinds 1989.

Entree van de National Gallery of Art, Washington
Entree van de National Gallery of Art, Washington

HOOGTEPUNTEN NATIONAL GALLERY OF ART

De National Gallery of Art toont Westerse kunst van de middeleeuwen tot heden. De collectie heeft als basis een gift uit 1937 aan het Amerikaanse Congres van de Amerikaanse kunstverzamelaar Andrew W. Mellon. Dit leidde er toe, dat men besloot een kunstmuseum voor het volk van de Verenigde Staten te bouwen. Tot het museum behoort tevens een imposant beeldenpark van ruim 25.000 m2, dat in 1999 is open gegaan voor het publiek. Tijdens de zomermaanden worden hier op vrijdagavond jazzconcerten gegeven.
De collectie bezit hoogtepunten uit de Italiaanse renaissance van Fra Angelico, Duccio, Botticelli, Giorgione, Leonardo da Vinci, Titiaan en Rafaël. Uit de hoogrenaissance is er van Giorgione het schilderij Aanbidding door de herders van omstreeks 1505-10 en van Rafaël de Niccolini-Cowper Madonna uit 1508. Het museum bezit tevens belangrijke werken van de Vlaamse primitieven en de Noordelijke renaissance. Er zijn werken Lucas Cranach de Oude, Dürer, Grünewald en Rogier van der Weyden, zoals het beroemde Portret van een dame van omstreeks 1460. Ook de drie grote Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw ontbreken niet, Frans Hals, Rembrandt en Vermeer. Van de laatste is er onder andere Het meisje met de rode hoed van omstreeks 1665-66. Natuurlijk zijn ook negentiende-eeuwse toonaangevende kunstenaars als Constable, Daumier, Goya, Ingres en Delacroix vertegenwoordigd. Uit de periode van de moderne kunst moeten Edgar Degas, Aristide Maillol, Matisse, Picasso en Auguste Rodin genoemd worden. Het museum bezit schilderijen, beelden, tekeningen, foto's, toegepaste kunst, munten en prenten. Naast de eerder genoemde kunstenaars bevat de collectie iconische werken van de Spaanse maniërist El Greco en de Vlaamse barokschilder Rubens. Zie van hem het portret Marchesa Brigida Spinola Doria uit 1606 (zie afbeelding op deze pagina). Belangrijke Amerikaanse kunstenaar in de collectie zijn Alexander Calder, het museum bezit de grootste mobiel, welke hij ooit gemaakt heeft, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, de abstract expressionist Jackson Pollock en pop-art icoon Andy Warhol.
De prentencollectie is buitengewoon indrukwekkend en omvat 75.000 litho's, etsen en gravures van onder meer William Blake, Piranesi, Edvard Munch, Mary Cassett, de eerder genoemde Dürer en Rembrandt, en Robert Rauschenberg. De prentencollectie is mede tot stand gekomen dankzij de uitzonderlijke grote gift van de Amerikaanse zakenman Lessing Rosenwald, die tussen 1943 en 2008 maar liefst 22.000 kunstwerken aan de National Gallery of Art schonk, onder welke circa 8.000 grafiekbladen.
 

Ga naar het overzicht van de hoogtepunten uit de collectie

BEZOEKERSINFORMATIE


OPENINGSTIJDEN / BEREIKBAARHEID
De National Gallery is zevend dagen per week open en gratis toegankelijk. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 18 uur. Het museum is gesloten op 25 december en 1 januari. Het museum is bereikbaar per metro. Stap daarvoor uit bij halte 'Judiciary Square' van de rode lijn, 'Archives–Penn Quarter–Navy Memorial' van de geel/groene lijn of bij 'Smithsonian' van de blauw/oranje metrolijn. Op de handige WMATA RideGuide website zijn alle routes per bus en metro naar de National Gallery of Art te vinden.

WEBSITE

Website National Gallery of Art, Washington