The National Gallery, Londen

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

The National Gallery in Londen is één van 's werelds toonaangevende musea. Het museum werd opgericht in 1824 en bezit ruim 2300 schilderijen, die samen een prachtig beeld geven van de geschiedenis van de West-Europese schilderkunst. Vanaf de dertiende eeuw tot en met het begin van de twintigste eeuw zijn alle grote tradities en stijlen vertegenwoordigd in deze imposante kunsttempel. Het museum is gevestigd op Trafalgar Square in het hartje van Londen. Prettige bijkomstigheid: de toegang is gratis!

The National Gallery in Londen. Oorspronkelijke foto: DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0 (www: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
The National Gallery in Londen. Oorspronkelijke foto: DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0 (www: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

De collectie van The National Gallery is buitengewoon indrukwekkend. Het museum beschouwt een aantal schilderijen als haar absolute topstukken, zoals Giovanni Arnolfini en zijn bruid van Jan van Eyck; Het toilet van Venus van Diego Velázquez; De strijdende Temeraire van William Turner en een versie van het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh uit 1888. Maar er is veel meer moois, te beginnen in de periode vanaf de late gotiek en de renaissance eindigend bij het Franse impressionisme. Heel bekend is het schilderij De Ambassadeurs van Hans Holbein de Jonge. Een vermeldenswaardig meesterwerk uit de periode van de barok is bijvoorbeeld Zelfportret op 34-jarige leeftijd van Rembrandt, terwijl het portret Madame Moitessier van Jean-Auguste Dominique Ingres geldt als een hoogstandje van het neoclassicisme. Een belangrijk schilderij voor de ontwikkeling van de landschapschilderkunst en de stijl van de romantiek is The Hay Wain van de Engelse kunstschilder John Constable uit 1821. Het museum bezit nog een ander iconisch werk uit de kunstgeschiedenis Une baignade à Asnières van Georges Seurat uit 1884-85. Een schilderij dat een hoofdrol speelde bij de stijlontwikkeling van het pointillisme.
 

De genoemde negen werken zijn echter maar een greep uit de collectie van The National Gallery. Het museum bezit verder schilderijen van Belgische, Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse, Nederlandse en Spaanse grote meesters als Mantegna, Botticelli, Duccio, Albrecht Dürer, Giovanni Bellini, Leonardo da Vinci, Lucas Cranach de Oude, Rafaël, Bronzino, Titiaan, Veronese, Albert Cuyp, Caravaggio, Rubens, Van Dyck, Nicolas Poussin, Vermeer, Frans Hals, Meindert Hobbema, Canaletto, Goya, William Hogarth, Cézanne, Degas en Monet.

Er kan nauwelijks anders worden geconcludeerd: The National Gallery in Londen is een verplicht nummer voor liefhebbers van West-Europese kunstgeschiedenis en van schilderkunst in het bijzonder.
 

Ga naar het overzicht van hoogtepunten uit de collectie

BEZOEKERSINFORMATIE

OPENINGSTIJDEN
Het is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdags van 10 tot 21 uur. Het is echter met kerst gesloten van 24 tot en met 26 december en op nieuwjaarsdag.

WEBSITE

Bezoek de website van The National Gallery, Londen