Nasjonalmuseet, Oslo

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

In 2020 zal het nieuwe Nasjonalmuseet in Oslo worden geopend. Het zal het grootste kunstmuseum in de Noordelijke regionen van Europa worden. Wat de Mona Lisa van da Vinci is voor het Louvre, is De schreeuw van Edvard Munch voor het te openen museum. Het geldt als het absolute collectiehoogtepunt. De Nasjonalgalleriet, waar het iconische schilderij tot januari 2019 nog kon worden bewonderd zal een nieuwe nader te bepalen functie krijgen, zijnde een onderdeel van het Nasjonalmuseet, dat zich richt op de gebieden kunst, architectuur en design.

Het nog te openen nieuw gebouwde Nasjonalmuseet in Oslo
Het nog te openen nieuw gebouwde Nasjonalmuseet in Oslo

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het ligt in de bedoeling dat op de permanente expositie van het Nasjonalmuseet minimaal 5.000 kunstwerken zullen worden tentoongesteld, terwijl het hernieuwde museum zal kunnen putten uit een totale voorraad van meer dan 120.000 objecten. Hier moet gedacht worden aan beeldhouwkunst, glaskunst, mode, porselein, prentkunst, schilderkunst, tapijten, en nog veel meer. 53.000 objecten daarvan zijn afkomstig uit de intussen gesloten Nasjonalgalleriet. Er zal opnieuw een aparte Munch afdeling in het museum komen, waar naast De schreeuw, andere belangrijke sleutelwerken uit de kernserie van zijn oeuvre worden tentoongesteld. Hij noemde dat het Levensfries. Tot die serie behoren bekende schilderijen als Het zieke kind, Puberteit en De levensdans.
Ook de andere hoogtepunten uit de Nasjonalgalleriet krijgen weer een plek in het nieuwe museum, daaronder zijn uiteraard werken van toonaangevende Noorse kunstenaars uit de periode van de romantiek, dat de schilderkunst in Noorwegen lang domineerde. Onder hen zijn uiteraard Johan Christian Dahl en Thomas Fearnley. Huwelijksboottocht op de Hardangerfjord uit 1848 van Hans Gude en Adolph Tidemand behoort tot deze meesterwerken. En van de Noorse neoromantische kunstenaar Harald Sohlberg zal Winternacht in de bergen uit 1914 niet ontbreken. Naast de genoemde toonaangevende kunstenaars van de Noorse romantiek, krijgt het laat negentiende-eeuwse realisme, dat daar op de periode van de romantiek volgde, een prominente plek in het museum met werk van onder meer kunstenaars als Harriet Backer, Christian Krohg, Oda Krohg en Erik Werenskiold. Ziek meisje van Krohg, dat hij schilderde in 1880-1881 behoort tot de topstukken uit dit deel van de collectie.
Werk van Noorse kunstenaars neemt een substantieel deel in van de tentoon te stellen kunstwerken in het Nasjonalmuseet, dat wil overigens niet zeggen dat er geen kunst uit andere landen in de permanente opstelling te zien zal zijn. De kunstcollectie begint in de vijftiende eeuw en loopt door tot aan het heden. Een van de topstukken uit de periode van de barok is De boetvaardige Maria Magdelana van omstreeks 1640 van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Een meesterwerk van veel later datum, van het Franse impressionisme, is Regenachtig weer bij Etretat uit 1886 van Claude Monet.

Vermeldenswaardige kunstenaars uit de collectie van het Nasjonalmuseet in Oslo zijn voor zover nog niet eerder genoemd: Nicolai Abildgaard, Peter Nicolai Arbo, Dirck van Baburen, Peder Balke, Pierre Bonnard, Georges Braque, Cézanne, Gustave Courbet, Lucas Cranach de Oude, Giuseppe Maria Crespi, Degas, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Casper David Friedrich, Gauguin, Goya, Vilhelm Hammershøi, Thorvald Hellesen, Lars Hertervig, Hans Heyerdahl, Ernst Josephson, Ernst Ludwig Kirchner, Kitty Lange Kielland, Fernand Léger, Manet, Amedeo Modigliani, Henrik Olrik, Picasso, Renoir, Laurits Andersen Ring, Rodin, Jacob van Ruisdael, Frans Snyders, Frits Thaulow en Anders Zorn.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Rådhuset,
0250 Oslo, Noorwegen
Telefoon: 

WEBSITE

Bezoek de website van het Nasjonalmuseet in Oslo