Galleria Borghese, Rome

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Kunstliefhebbers, die naar Rome gaan, kunnen niet om Galleria Borghese heen. Het is gelegen in een immens openbaar stadspark, waarin verschillende musea, sculpturen en architectonisch fraai gebouwde paviljoens en villa's te bezichtigen zijn. Het Casino Nobile, oorspronkelijk tot Villa Pinciana gedoopt, dat dienst doet als het hoofdgebouw van het museum, dateert van 1613. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Flaminio Ponzio (1560-1613) en zijn Nederlandse assistent Giovanni Vasanzio (Jan van Santen, ca. 1550-1621) ten tijde van de stijlperiode van het maniërisme. Het museum en het omliggende park zijn sinds de bouw in het begin van de zeventiende eeuw eeuwenlang in het bezit geweest van de adellijke Italiaanse familie Borghese. Verschillende telgen van deze familie bekleedden hoge functies binnen de Rooms Katholieke kerk. Camilio Borghese (1550-1621) schopte het zelfs tot paus, onder de naam Paus Paulus V. Hij werd in 1605 gekozen en bleef aan tot zijn dood in 1621.

Galleria Borghese in Rome (foto: Alessio Damato)
Galleria Borghese in Rome (foto: Alessio Damato)

Scipione Caffarelli Borghese

Kardinaal Scipione Caffarelli Borghese (1577-1633), een neef van de paus en gepassioneerd kunstliefhebber, legde in de jaren 1607 en 1608 de grondslag voor de indrukwekkende kunstverzameling van de familie, die tot de grootste van zijn tijd behoorde. Zoals het museum aangeeft, had hij een opmerkelijke neus voor kwaliteit. Verschillende van de absolute meesterwerken, die hij tijdens de beginjaren verzamelde behoren nu tot de topstukken in collecties van andere musea, zoals het wereldberoemde schilderij De Drie Gratiën van Rafaël, dat zich in Musée Condé in Frankrijk bevindt. En Visioen van een ridder en De Heilige Catherina van Alexandrië, ook meesterwerken van Rafaël, zijn te zien zijn in de National Gallery van Londen. De familie Borghese verkocht deze schilderijen ten tijde van de roerige jaren van de Franse revolutie. De kardinaal was tevens de officiële opdrachtgever van de aanleg van het park rondom het museum, dat zich Noordelijk bevindt ten op zichtte van het stadscentrum van Rome op de heuvel Pincio van Pinciano. Eind 18e eeuw werd het interieur van de villa aangepast volgens nieuwere ideeën van het neoclassicisme. In 1901 ging de villa en het park over in handen van de Italiaanse overheid, dat er een voor het publiek toegankelijk museum van maakte. Het is toegespitst op renaissancekunst, en behoort naast Galleria degli Uffizi in Florence tot de belangrijkste kunstmusea in Italië, dat zich richt op die periode. In 1903 opende het museum de deuren voor het publiek.

COLLECTIE SCHILDERKUNST en BEELDHOUWKUNST

Scipione Borghese was onder meer een bewonderaar van de Italiaanse kunstschilder en beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini uit de stijlperiode van de barok. De kardinaal trad op als zijn beschermheer, door er waar mogelijk voor te zorgen dat hij aan voldoende werk kwam. Het museum bezit van de kunstenaar onder meer het marmeren beeld Apollo en Daphne, dat hij tussen 1622 en 1625 in opdracht van de kardinaal realiseerde. Wie in beeldhouwkunst is geïnteresseerd kan in de Galleria Borghese beslist aan zijn trekken komen. Van de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova valt er bijvoorbeeld het wereldberoemde beeld Portret van Paolina Borghese als Venus (ook bekend als Venus Victrix) te bewonderen, dat kunsthistorisch gezien wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit de stijlperiode van het neoclassicisme. Daarnaast zijn er verschillende bekende beelden te zien in Grieks hellenistische stijl, naast die van beeldhouwers uit de Romeinse klassieke oudheid. Hoewel het museum bij oprichting zich met betrekking tot schilderkunst oorspronkelijk had gericht op de renaissance, is er tevens belangrijk werk uit andere stijlperioden. Zo behoren verschillende vroege schilderijen van de invloedrijke Italiaanse barokkunstenaar Caravaggio tot de collectie. Deze waren al in 1607 door kardinaal Borghese verworven door de in beslagname van de eigendommen van atelier Cavalier d'Arpino. Beroemd is het schilderij Jongen met fruitmand van omstreeks 1593 en Schrijvende Sint Hiëronymus uit 1606. Van een van de meest gerespecteerde navolgers van Caravaggio, de Nederlander Gerard van Honthorst, is er bovendien het schilderij Susanna en de ouderlingen te zien. Vele hoogtepunten bezit het museum uit de Italiaanse renaissance en het maniërisme, van kunstenaars als Fra Bartolommeo, Antonio da Correggio, Dosso Dossi, Guercino, Pietro Perugino, Rafaël, Guido Reni, Andrea del Sarto, Titiaan en Leonardo da Vinci. Uit andere stijlperioden en landen moeten voorts Lucas Cranach de Oude, Anthonie van Dyck en Peter Paul Rubens worden genoemd.
 

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Piazzale Scipione Borghese, 5,
00197 Rome RM, Italië
Telefoon +39 06 841 3979

OPENINGSTIJDEN
- dinsdag tot en met zondag van 9 tot 17 uur. Let op: na 15 uur wordt geen toegang meer verleend. Maandags gesloten
- feestdagen: gesloten op 1 januari en 25 december 

WEBSITE

Bezoek de website van Galleria Borghese in Rome