Museo di Capodimonte, Napels

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

'Eerst Napels zien en dan sterven' zijn gevleugelde woorden, die best van toepassing zouden kunnen zijn op het bezichtigen van het prachtige museum Museo di Capodimonte in Napels. Hooggelegen boven de stad herbergt dit voormalige zomerpaleis uit de achttiende eeuw van de koningen van het Koninkrijk der beide Siciliën een onverwachte hoeveelheid kunstschatten op het gebied van Italiaanse schilderkunst uit vervlogen eeuwen. Maar terwijl bij het Uffizi in Florence en de Galleria Borghese in Rome de rij van wachtenden om naar binnen te gaan nog al eens hinderlijk kan oplopen, blijft het doorgaans rustig aan de toegangspoorten van het Museo di Capodimonte. Het is veel minder bekend bij het grote publiek, terwijl de collectie nauwelijks in kwaliteit onderdoet voor die van die andere twee geweldige Italiaanse musea. Het Museum behoort tot de grootste kunstmusea van Italië en is gelegen in een schitterend park, met adembenemend uitzicht over Napels.

Museo di Capodimonte, hooggelegen boven de stad Napels (foto: Mentnafunangann)
Museo di Capodimonte, hooggelegen boven de stad Napels (foto: Mentnafunangann)

COLLECTIE

De oorsprong van de collectie van het museum gaat terug tot in het jaar 1738. In dat jaar wilde Karel VII (1716-1788) van het koninkrijk der beide Siciliën, bestaande uit het vaste land van Italië vanaf Napels zuidwaarts tot aan de punt van de laars en het eiland Sicilië, een jachtslot bouwen bovenop de heuvel bij de stad Napels. Maar hij veranderde van gedachte en besloot in plaats daarvan om er een groot paleis te laten bouwen. Daar waren twee goede redenen voor. Ten eerste was hij met zijn hofhouding uit zijn bestaande paleis gegroeid. Ten tweede zocht hij naar een geschikt pand om de fantastische kunstcollectie van zijn moeder Elisabetta Farnese (1692-1766), hertogin van Parma en latere koningin van Spanje, in te kunnen huisvesten, die hij van haar had geërfd. Eeuwenlang bleef het paleis dienstdoen als zomerresidentie van de Koninklijke familie en als privémuseum. De collectie, die voornamelijk uit schilderijen bestond, bleef gestaag doorgroeien en biedt vele hoogtepunten uit de periode vanaf de dertiende eeuw tot en met de achttiende eeuw, met hoogtepunten uit de Italiaanse gotiek, de renaissance, het maniërisme en de barok. In 1957 opende het museum de deuren voor het grote publiek. De huidige collectie bestaat uit verschillende deelverzamelingen. De Collezione Farnese is gebaseerd op de oorspronkelijke kunstverzameling van Alessandro Farnese (1468-1549), een kardinaal die tot paus werd verkozen, en beter bekend is onder de naam Paus Paulus III. Het museum toont verschillende portretten van hem, geschilderd door wereldberoemde kunstenaars als Rafaël en Titiaan. Andere belangrijke kunstenaars in dit gedeelte van het museum zijn: Giovanni BelliniPieter Brueghel de Oude, Annibali Carracci, Joos van Cleve, Antonio da CorreggioEl Greco, Masaccio, ParmigianinoGuido Reni, Andrea del Sarto, Luca Signorelli en Giorgio Vasari. Hoogtepunt is onder meer De parabel der blinden van Brueghel de Oude, geschilderd in 1568. Een andere collectie bevindt zich in de zogenaamde 'Galleria delle arti a Napoli'. Het bestaat uit kunst en toegepaste kunstvoorwerpen uit de regio van Napels, afkomstig uit kerken, kloosters, landhuizen en paleizen. In deze deelverzameling zijn onder meer meesterwerken te zien van Caravaggio, Artemisia Gentileschi, Luca Giordano en Simone Martini. Hoogtepunt in deze deelverzameling is onder meer De geseling van Christus uit 1607 van Caravaggio. Voorts biedt Museo di Capodimonte nog een deelcollectie hedendaagse kunst met werk van onder meer Andy Warhol en een collectie marmeren beelden uit de Romeinse klassieke oudheid.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Via Miano, 2, 80131
Napoli NA, Italië
Telefoon +39 081 749 9111

OPENINGSTIJDEN
- Donderdag en zaterdag tot en met dinsdag van 8.30 tot 19.30 uur. Woensdags gesloten.
- Let op: er gelden gedurende de verschillende seizoenen van het jaar wisselende openingstijden. Raadpleeg dus de website van het museum.
- Feestdagen: openingstijden onbekend

WEBSITE

Bezoek de website van Museo di Capodimonte in Napels