Musée National Gustave Moreau, Parijs

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

In de Rue de la Rochefoucauld in het negende arrondissement van de wereldstad Parijs bevindt zich het unieke Musée National Gustave Moreau. Buitenstaande, voor de relatief bescheiden gevel van het museum, kan werkelijk niemand vermoeden wat voor een uitzonderlijke wereld achter deze façade schuilgaat. 

De sensationele wenteltrap in Musée National Gustave Moreau in Parijs
De sensationele wenteltrap in Musée National Gustave Moreau in Parijs

Musée National Gustave Moreau is het over verschillende etages verdeelde woonhuis annex atelier van de gefortuneerde Gustave Moreau, een kunstenaar die eind negentiende eeuw van groot belang is geweest binnen de kunstwereld van Parijs. Hij was een uitzonderlijk virtuoos kunstenaar, die vanwege zijn eigengereidheid en stijl enigszins moeilijk te plaatsen is binnen de bestaande kaders van de kunstgeschiedenis. Daarnaast was hij een geliefd en inspirerend academiedocent van een jongere generatie ambitieuze kunstenaars als Charles Camoin, Albert Marquet, Henri Matisse en Georges Rouault, die samen het fauvisme tot bloei zouden brengen. Het museum biedt schilderijen en een overweldigende verzameling tekeningen op papier van Moreau, die meestal wordt gerekend tot de stroming van het symbolisme. De kunstenaar schilderde bij voorkeur historiestukken, waarvan het verhaal meestal is ontleend aan de Griekse mythologie of aan de Bijbel. Een topstuk uit de collectie is onder andere De verschijning (Salome), dat hij omstreeks 1875 schilderde. Voor Moreau zelf was het spirituele van zijn werk doorslaggevend, daarnaast wordt het gekenmerkt door een ongebreidelde haast onnavolgbare fantasie en verbeeldingskracht.
De wijze waarop het werk van de meester in het museum wordt tentoongesteld, binnen de unieke goed bewaard gebleven ambiance van zijn excentrieke woonvertrekken en twee ruime ateliers, maakt het museum een must voor elke recht geaarde kunstliefhebber die Parijs bezoekt. Bekijk om iets van die sfeer te proeven nog eens aandachtig naar de foto van de rijkelijk gedecoreerde flamboyante wenteltrap hierboven.
 

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
14 Rue de la Rochefoucauld,
75009 Paris, Frankrijk
Telefoon:  +33 (0)1 48 74 38 50

WEBSITE

Website Musée National Gustave Moreau