Musée Marmottan Monet, Parijs

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De collectie van Musée Marmottan Monet, meestal kortweg Musée Marmottan genoemd, bestaat in de kern uit de kunstcollectie en bibliotheek van Paul Marmottan, die zijn kunstverzameling en die van zijn vader in 1932 overdroeg aan de academie van Parijs. Hij was specifiek geïnteresseerd in de kunst van het Napoleontische keizerrijk en de daarmee samengaande empirestijl. Zijn verzameling bestaat uit schilderijen, tekeningen, gravures, miniatuurtjes, medailles, sculpturen, meubilair en porselein, en dan veelal juist van de minder bekende namen uit die periode.

Musée Marmottan Monet, gelegen vlakbij het Bois de Boulogne in Passy, het XVIe arrondissement van Parijs (foto: Sailko)
Musée Marmottan Monet, gelegen vlakbij het Bois de Boulogne in Passy, het XVIe arrondissement van Parijs (foto: Sailko)

DE COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

In 1966 ontving het museum van de directe nazaten van de beroemde Franse impressionist Claude Monet een zo grote verzameling schilderijen en tekeningen van de kunstenaar, dat het daarmee meteen de grootste verzameling ter wereld bezat van zijn werk. Sindsdien ligt de nadruk van de permanente tentoonstelling van het museum dan ook op het werk van Monet. De collectie is in staat een compleet beeld te geven van zijn ontwikkelingen als kunstenaar, van zijn beginperiode in Parijs tot aan die van de laatste levensfase in Giverny. Absoluut topstuk van dit prominente deel van de collectie is het schilderij Impression, soleil levant uit 1872, dat in de kunstgeschiedenis symbool staat voorde geboorte van het impressionisme. Het museum bezit een groot aantal meesterwerken uit verschillende belangrijke series van Monet zijn oeuvre, waaronder de landschappen die hij schilderde aan de kust van Normandië, strandscènes bij Trouville, de zogenaamde wandelingen in Argenteuil, het treinstation Saint-Lazare van Parijs, het parlementsgebouw van Londen, de waterlelies en de Japanse brug in Giverny. Zie van deze series onder andere Wandeling bij Argenteuil uit 1873, Pont de l'Europe, Gare Saint-Lazare uit 1877, De parlementsgebouwen van Londen, gereflecteerd in de Thames uit 1915, en een versie van de Waterlelies, dat hij schilderde in 1915.
Hoewel de collectie van Musée Marmottan Monet min of meer is toegespitst op het werk van Claude Monet, biedt het museum verschillende andere bezienswaardige kunstverzamelingen. Zo stelt het museum olieverfschilderijen, aquarellen en schetsboeken van de impressionist Berthe Morisot ten toon, na een schenking in 1993 door haar kleinzoon, en een schenking in 1997 van het Franse verzamelaarsechtpaar Ernest en Julie Rouart. Hoogtepunten uit deze deelcollectie zijn onder meer Op het bal uit 1875, Eugène Manet met zijn dochter te Bougival uit 1880, Klein meisje in een blauwe trui uit 1886 en De kersenplukker uit 1891.
Het museum bezit tevens werken van andere impressionisten, bevriende kunstenaars met Monet, onder wie Eugène Boudin, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir en Alfred Sisley. Ook van verschillende andere stromingen uit de negentiende eeuw, zoals het realisme, de School van Barbizon en het postimpressionisme zijn er werken te zien van onder meer Jean-Baptiste Camille Corot, Honoré Daumier en Paul Gauguin. Tot slot is naast de eerdergenoemde collecties van Paul en Jules Marmottan de wereldberoemde collectie boekverluchtingen van Daniel Wildenstein uit de middeleeuwen en de renaissance te zien in Musée Marmottan Monet. Deze wat vreemde eend in de bijt bestaat uit versierde handschriften en illustraties, gedateerd vanaf de dertiende tot en met de zestiende eeuw.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
2 Rue Louis Boilly,
75016 Paris, Frankrijk
Telefoon:  +33 1 44 96 50 33

WEBSITE

Website Musée Marmottan Monet in Parijs