Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Musée des Beaux-Arts de Lyon is het stedelijk museum voor beeldende kunst en cultuur van Lyon, een middelgrote stad in het Zuidoosten van Frankrijk met ruim een half miljoen inwoners. Het museum behoort tot de grootse musea van Frankrijk en is gevestigd in het voormalige Koninklijke Benedictijnenklooster 'Dames de Saint-Pierre', daterend van de zeventiende, achttiende eeuw. Het museum opende in 1801 de deuren voor het publiek.

Musée des Beaux-Arts de Lyon, aan het Place des Terreaux in Lyon (foto: Auguste Morisot)
Musée des Beaux-Arts de Lyon, aan het Place des Terreaux in Lyon (foto: Auguste Morisot)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het museum bezit in verschillende afdelingen ondergebracht beeldhouwkunst, schilderkunst, antiquiteiten, keramiek, munten, medailles, objecten van toegepaste kunst, ivoorsnijwerk, tapijten, tekeningen, prenten en nog veel meer. De collectie begint met de kunst en cultuur van het oude Egypte, met onder meer kleitabletten, reliëfs, sarcofagen en sculpturen en gaat door tot aan het heden. Uit de oudheid zijn er tevens afdelingen voor kunst van het oude Mesopotamië, van de Soemeriërs, Assyriërs, Babyloniërs, ook de klassieke oudheid van Grieken en Romeinen komt in het museum aan bod.

Met betrekking tot schilderkunst biedt het museum kunstwerken vanaf de veertiende tot en met de twintigste eeuw. Het wordt chronologisch tentoongesteld in 35 museumzalen, ingedeeld naar de belangrijkste stijlen en schilderscholen. Franse schilderkunst van de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw vormt een belangrijke deelverzameling met schilderijen van grote namen als Charles Le Brun, Jean-Baptiste Greuze, Nicolas Poussin, Hyacinthe Rigaud en Simon Vouet. Hoogtepunten uit dit deel van de collectie zijn onder andere De vlucht naar Egypte uit 1657 van Poussin en De barmhartige dame van Greuze, geschilderd tussen 1772 en 1775. De afdeling Franse negentiende-eeuwse schilderkunst toont werken van stijlen als het neoclassicisme, de romantiek, het realisme en impressionisme van belangrijke kunstenaars als Cézanne, Degas, Delacroix, Fantin-Latour, Gauguin, Géricault, Ingres, Manet, Monet en Morisot. Vermeldenswaardige topstukken zijn het beroemde schilderij Portret van een dementerende vrouw uit 1819-20 van Géricault en Nave Nave Mahana van Gauguin, geschilderd in 1896. Het museum besteedt tevens aandacht aan belangrijke kunstenaars uit de stad Lyon, met onder meer aandacht voor de School van Lyon met doeken als Gedicht van de ziel. Het Ideaal uit 1835-55 van Louis Janmot en Goed en kwaad van Victor Orsel, dat de kunstenaar maakte tussen 1829 en 1832.
Ook schilderkunst uit andere landen vormt een serieus deel van de collectie van het Musée des Beaux-Arts de Lyon. Op de eerste plaats is er Italiaanse kunst van onbekende en grote meesters, daterend vanaf de periode van de vroege renaissance uit de veertiende eeuw, van de hoogrenaissance en het maniërisme van de zestiende eeuw, van de zeventiende-eeuwse barok tot en met de schilderkunst van het Italiaanse rococo uit de achttiende eeuw. Er zijn schilderijen te zien van onder andere Canaletto, Correggio, Lorenzo Costa, Domenichino, Luca Giordano, Francisco Guardi, Guercino, Pietro Perugino, Guido Reni, Tintoretto en Paolo Veronese. Meesterwerken uit dit deel van de collectie zijn onder andere De hemelvaart van Christus uit 1495-98 van Perugino en Bathseba neemt een bad, dat omstreeks 1575 door Veronese is geschilderd. Naast de Italiaanse kunst vallen er tevens werken te bewonderen van verschillende vooraanstaande Belgische (Vlaamse), Duitse, Nederlandse en Spaanse kunstenaars zoals Lucas Cranach de Oude, Antonie van Dyck, El Greco, Quinten Massijs, José de Ribera, Rubens, Van Gogh en Francisco de Zurbáran, met het zwaartepunt op de zeventiende eeuw. Van Rembrandt valt zijn vroegst bekende schilderij in het museum te bewonderen, getiteld De steniging van de Heilige Stefanus uit 1625. Van Rubens is er een monumentale versie te zien van de Aanbidding der wijzen, daterend van omstreeks 1617-1618.

Naast oude kunst biedt het Musée des Beaux-Arts de Lyon ook werken uit de periode van de moderne kunst van twintigste-eeuwse stromingen als de École de Paris, het expressionisme, fauvisme, kubisme en surrealisme van belangrijke kunstenaars als Francis Bacon, Pierre Bonnard, Georges Braque, Giorgio de Chirico, André Derain, Max Ernst, Albert Gleizes, Fernand Léger, Aristide Maillol, Joan Miró, Modigliani, Picasso, Rodin, Georges Rouault, Maurice de Vlaminck en Édouard Vuillard.

Ga je naar Zuid-Frankrijk op vakantie of passeer je de stad aan de Route du Soleil op weg naar Spanje, overweeg dan eens om de stad Lyon in te gaan om het zeer bezienswaardige Musée des Beaux-Arts de Lyon te bezoeken. Je zult er geen spijt van krijgen! [SK]

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
20 Place des Terreaux,
69001 Lyon, Frankrijk
Telefoon:  +33 (0)4 72 10 17 40

WEBSITE

Bezoek de Website van Musée des Beaux-Arts de Lyon