Musée des Beaux-Arts de Dijon, Dijon

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Musée des Beaux-Arts de Dijon behoort tot de oudste en grootste musea in Frankrijk. Het museum werd opgericht in 1787, maar de collectie gaat nog iets verder terug tot de oprichting van de academie in Dijon in 1766. Het museum is onder meer nauw verbonden met de geschiedenis en het wedervaren van de hertogen van Bourgondië en is gevestigd in hun zeer bezienswaardige paleis.

Het Musée des Beaux-Arts de Dijon is gevestigd in het Paleis van de hertogen van Bourgondië
Het Musée des Beaux-Arts de Dijon is gevestigd in het Paleis van de hertogen van Bourgondië

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De encylopedisch opgebouwde collectie begint met objecten, graftomben en mummies uit het oude Egypte, beeldhouwkunst uit de klassieke oudheid van Grieken en Romeinen, en reikt tot kunstwerken uit de huidige tijd. Kunstwerken van Franse kunstenaars zijn beslist het best vertegenwoordigd in het Musée des Beaux-Arts de Dijon, maar er is ook het nodige van Belgische, Duitse, Italiaanse en andere Europese meesters te zien. Je zult niet zoals in het Louvre iconische meesterwerken uit de kunstgeschiedenis aantreffen in dit museum. Maar er is meer dan genoeg waar je aangenaam door zult worden verrast, vanaf de middeleeuwen en de renaissance tot aan negentiende-eeuwse kunst, moderne en hedendaagse kunst.
Naast West-Europese schilderkunst, beeldhouwkunst en toegepaste kunst is er een verzameling wapens, harnassen en wapenrustingen, en zijn er collecties van archeologische vondsten en kunstwerken uit verschillende andere werelddelen, zoals ivoorsnijwerk, rituele en dodenmaskers uit Afrika, sculpturen uit Tibet en India, glaswerk en keramische objecten uit het Islamitische Midden-Oosten en een Japans en Chinees porselein.

Kunstenaars in de museum collectie zijn onder meer:
Jean Bazaine, Henri Bellechose, Léon Bonnat, Eugène Boudin, William-Adolphe Bouguereau, Louis Boulanger, Georges Braque, Melchior Broederlam, Charles Le Brun, Robert Campin, Philippe de Champaigne, Henri-Edmond Cross, Honoré Daumier, Eugène Delacroix, Charles-Alphonse Dufresnoy, Charles de la Fosse, Sophie Frémiet, Théodore Géricault, Jean-Baptiste Greuze, Juan Gris, Francesco Guardi, Nicolas de Largillière, Lorenzo Lotto, Édouard Manet, Monet, Gustave Moreau, Francois Perrier, Jacopo da Pontormo, Pierre-Paul Prud'hon, Guido Reni, Hyacinthe Rigaud, Auguste Rodin, Georges Rouault, Théodore Rousseau, Rubens, Alfred Sisley, Nicolas de Staël, Giambattista Tiepolo, James Tissot, Titiaan, Georges de la Tour, Edma Tremolet, Félix Trutat, Paolo Veronese en Rogier van der Weyden.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
1 Rue Rameau,
21000 Dijon, Frankrijk
Telefoon:  +33 (0)3 80 74 52 09

WEBSITE

Bezoek de Website van Musée des Beaux-Arts de Dijon