Musée des Beaux-Arts de Bordeaux

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Musée des Beaux-Arts de Bordeaux opende in 1801 de deuren voor het publiek. Vijftien belangrijke provinciesteden in het Franse Rijk kregen dat jaar per decreet van Napoleon Bonaparte een gedeelte van de collectie uit het Louvre toebedeeld. Daar waren overigens ook kunstwerken bij, die tijdens de periode van de Franse Revolutie waren geroofd uit kerken en paleizen. De geschonken collecties dienden van een zodanige kwaliteit te zijn, dat de start van een museum gerechtvaardigd was. Tot de gelukkige steden, die deze royale gift ontvingen, behoorden onder meer Brussel, Genève, Lyon, Marseille, Nantes, Strasbourg en Toulouse. Het indrukwekkende kunstmuseum van Bordeaux, dat zich sindsdien tot de grootste kunstmusea van Frankrijk mag rekenen, is gevestigd in een door de Franse architect Richard-François Bonfin (1730-1814) ontworpen gebouw aan het Cours d'Albret in het centrum van Bordeaux.

Musée des Beaux-Arts de Bordeaux in zijaanzicht in het centrum van de stad Bordeaux (Foto: G. Freihalter)
Musée des Beaux-Arts de Bordeaux in zijaanzicht in het centrum van de stad Bordeaux (Foto: G. Freihalter)

Het museum bevindt zich in de dependance van het in neoclassicistische stijl opgetrokken Palais Rohan, het huidige stadhuis van Bordeaux, dat in eerste instantie dienstdeed als paleis van Aartsbisschop Ferdinand Maximilien Mériadec de Rohan (1738-1813). De voorgeschiedenis en voormalige functie kan het rijkelijk gedecoreerde architectonische interieur van de museumzalen verklaren. Het museum is tijdens de Tweede Wereldoorlog geheel verwoest, maar is gelukkig weer herbouwd.
 

COLLECTIE FRANSE KUNST

De huidige collectie van Musée des Beaux-Arts de Bordeaux is toegespitst op schilderijen (bijna 2300), maar heeft ook een aanzienlijke collectie sculpturen (circa 700) en tekeningen (ruim 3300). Het museum is in staat een beeld te geven van de Europese kunst vanaf de vijftiende tot en met de twintigste eeuw. Het museum bezit verschillende topstukken, vooral van de grote namen uit de kunstgeschiedenis van Frankrijk, maar geconstateerd mag worden dat ook de verzameling van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars uit de stijlperiode van de barok er mag zijn. Hoogtepunten uit de Franse romantiek zijn Stervende Griekse op de ruïnes van Mesolongi van Eugène Delacroix, daterend van 1826, en het grote spektakelstuk Inscheping van de Hertogin van Angoulème in Pauillac van Antoine-Jean Gros uit 1819. Van de School van Barbizon valt het meesterwerk De oevers van de Oise uit 1859 van Charles-François Daubigny te bewonderen. Het museum toont tevens werken van de volgende kunsthistorisch gezien belangrijke Franse kunstenaars: Rosa Bonheur, Eugène Boudin, William-Adolphe Bouguereau, Jean Siméon Chardin, Thomas Couture,Raoul Dufy, Jean-Léon Gérôme, Jean-Baptiste Greuze, Eugène Isabey, André Lhote, Albert Marquet, Henri Matisse, Berthe Morisot, Jean-Marc Nattier, Odilon Redon, Pierre Auguste Renoir, Chaïm Soutine en Horace Vernet.
 

BUITENLANDSE KUNST

Liefhebbers van het genrestuk, landschap, portret en stilleven uit de Nederlandse Gouden Eeuw komen ook aan hun trekken in de afdeling Nederlandse kunst van het Musée des Beaux-Arts de Bordeaux. Vermeldenswaardig is Portret van een man [Man met hand op zijn hart] van Frans Hals uit 1632. Ook relatief onbekendere meesters kunnen echter de show stelen. Wat dacht u bijvoorbeeld van het ongedateerde schilderij Bathseba in bad van de Haarlemse kunstschilder Pieter Fransz de Grebber en Aanbidding der herders van Abraham Hondius uit 1671. Er is verder onder meer werk te zien van Hendrick ter Brugghen, Jan Davidsz de Heem, Jan van Goyen, Melchior d'Hondecoeter, Nicolaas Maes en Jacob van Ruisdael.

Kunst uit andere landen - van Belgische, Duitse, Engelse, Italiaanse en Spaanse kunstenaars - is vertegenwoordigd met werken van Hans von Aachen, Giovanni Boldini, Pietro da Cortona, Anthonie van Dyck, Luca Giordano, Thomas Lawrence, Perugino, Picasso, Giambattista Pittoni, Joshua Reynolds, Peter Paul Rubens, Johann Friedrich August Tischbein, Titiaan, Giorgio Vasari, Paolo Veronese en Benjamin West.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
20 Cours d'Albret,
33000 Bordeaux, Frankrijk
Telefoon:  +33 5 56 10 20 56

OPENINGSTIJDEN
- Dagelijks van 11 tot 18 uur. Dinsdags gesloten.
- Feestdagen: gesloten
 
WEBSITE

Bezoek de website van het Musée des Beaux-Arts de Bordeaux