Musée d'Orsay, Parijs

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Musée d'Orsay is gevestigd in het centrum van Parijs aan de Seine, schuin tegenover het Louvre. Het is gevestigd in het voormalig treinstation Gare d'Orsay, dat gebouwd was voor de Wereldtentoonstelling van 1900. De architectuur van staal en glas van het oorspronkelijke station van de architect Laloux is respectvol geïntegreerd in dit - ook architectonisch gezien - bijzonder fraaie museum. De architecten M. Bardon, M. Colboc en M. Philippon van de ACT Architectuur groep hebben binnen de oorspronkelijke stationshal een museumgebouw weten op te trekken, dat bestaat uit drie verdiepingen.

Musée d'Orsay in een voormalig treinstation
Musée d'Orsay in een voormalig treinstation

Het station is op sublieme wijze getransformeerd in een licht en ruimtelijk eigentijds museum, terwijl de oorspronkelijke vorm en ook veel van de oorspronkelijke details zichtbaar en bewaard zijn gebleven. Dit relatief jonge museum opende zijn deuren voor het publiek in 1986, en trekt jaarlijks intussen meer dan drie miljoen bezoekers.
 

DE COLLECTIE VAN MUSÉE D'ORSAY

De collectie van het museum bestaat uit kunst van de tweede helft van de negentiende eeuw tot en met het begin van de twintigste eeuw, schilderkunst, beeldhouwkunst, kunstvoorwerpen, grafiek en fotografie uit de periode 1848-1914. De collectie is grotendeels afkomstig uit drie andere musea in Parijs, namelijk het Louvre, Musée Jeu de Paume en het Museum voor moderne kunst, dat in Centre Georges Pompidou is gevestigd. Het museum heeft vele topstukken uit genoemde periode, schilderijen van het realisme, de School van Barbizon en het impressionisme. Kunsthistorisch gezien zeer belangrijke werken zijn Een begrafenis in Ornans van Gustave Courbet uit 1849-50, De arenleesters uit 1857 van Jean-François Millet en Déjeuner sur l'herbe van Édouard Manet uit 1863. Van deze kunstenaar bezit het museum ook het in zijn tijd omstreden schilderij Olympia, eveneens uit 1863 en een Portret van Émile Zola uit 1868. Van Millet zijn er naast het genoemde De arenleesters bovendien Lente in Barbizon uit 1868-73 en Het angelus uit 1857-59. Vermeldenswaardig zijn tevens Een atelier in de Batignolles van Henri Fantin-Latour, De arme visser van Pierre-Puvis de Chavannes uit 1881 en Meisjes aan de piano van Pierre-Auguste Renoir uit 1892. Van Monet bezit het museum onder andere Vrouwen in de tuin uit 1866-67 en Een papaverveld uit 1873.
Naast het werk van genoemde kunstenaars, bezit het museum ook werk van o.a.: Pierre Bonnard, Alexandre Cabanel, Gustave Caillebotte, Paul Cézanne, Jean-Baptiste Camille Corot, Honoré Daumier, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Armand Guillaumin, Ferdinand Hodler, Jean Auguste Dominique Ingres, Johan Barthold Jongkind, Berthe Morisot, Camille Pissarro, Odilon Redon, Auguste Rodin, Théo van Rijsselberghe, Georges Seurat, Paul Signac, Alfred Sisley, Henri de Toulouse-Lautrec, Félix Valotton, Édouard Vuillard en James Abbott McNeil Whistler.
 

Bekijk de hoogtepunten van de collectie

BEZOEKERSINFORMATIE


OPENINGSTIJDEN MUSÉE D'ORSAY
Musée d'Orsay is dagelijks geopend van 9.30 tot 18 uur. Het is echter op maandag gesloten. 's Avonds is het museum extra geopend op donderdag tot 21.45 uur. Het is vrijwel het hele jaar geopend, behalve op 1 mei en 25 december.

WEBSITE

Bezoek de website van Musée d'Orsay