Metropolitan Museum of Art, New York

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

The Metroplitan Museum of Art opende haar deuren voor het publiek op de huidige locatie aan Fifth Avenue in 1880. In de tien jaar daarvoor was het tijdelijk elders in New York gevestigd. Het idee om een museum te beginnen ontstond echter in 1866 te Parijs, toen de advocaat John Jay en enkele andere Amerikanen besloten dat er in hun eigen land een nationaal instituut zou moeten worden opgericht dat kunst en kunstonderwijs zou bieden aan het Amerikaanse volk. Men wist lokale politici, ondernemers, kunstenaars en architecten te enthousiasmeren en de basisverzameling van het museum ontstond al in 1871, deze omvatte 174 schilderijen van grote Europese meesters, onder wie Anthonie van Dyck, Nicolas Poussin en Giovanni Battista Tiepolo.

De entree van The Metropolitan Museum of Art, New York
De entree van The Metropolitan Museum of Art, New York

Het oorspronkelijke gebouw is intussen ingekapseld door vele uitbreidingen, waarvan de eerste al in 1888 werd gerealiseerd. The Metropolitan Museum of Art behoort thans met de Hermitage te St. Petersburg en het Louvre te Parijs tot de grootse kunstmusea ter wereld.
De collectie van het museum is gedurende de hele ontstaansgeschiedenis blijven groeien en beslaat uit kunst en kunstvoorwerpen uit Afrika, Oceanië, Amerika en het Midden-Oosten. Andere deelcollecties zijn: Aziatica, kostuums, wapens en harnassen, tekeningen en prenten, Europese beeldhouwkunst, schilderkunst en toegepaste kunst, Kunst van de klassieke oudheid, Islamitische kunst, middeleeuwse kunst, hedendaagse en moderne kunst. Het museum heeft tevens een fameuze collectie muziekinstrumenten, in welke zich de beroemde 'Gould Violin' bevindt, welke in 1693 gebouwd is door Antonio Stradivarius.
 

TOPSTUKKEN COLLECTIE

De collectie van The Metropolitan Museum of Art omvat een groot aantal meesterwerken uit de geschiedenis van de kunst zoals La Grenouillère uit 1869 van Monet, de Vrouw met parkiet uit 1866 van Gustave Courbet en De heilige familie met de jonge Johannes de Doper van Andrea del Sarto uit 1528-29. Het museum bezit vele boeiende portretten, zoals Gravin de Altamira en haar dochter, María Augustina uit 1787-88 van Goya. Dit formele portret etaleert het vermogen van de Spaanse kunstenaar om het karakter van de geportretteerde gravin door te laten schemeren. Een ander schitterend portret is Madame Jacques-Louis Leblanc uit 1823 van Jean Auguste Dominique Ingres. Bijzonder is het Portret van een vrouw met een man in een openslaand venster van Fra Filippo Lippi. Madame X uit 1883-84 veroorzaakte destijds de nodige opheft in Parijs, toen het door John Singer Sargent op de salon werd tentoongesteld. Van Johannes Vermeer bezit het museum Portret van een jonge vrouw van omstreeks 1666.
Natuurlijk bezit het museum ook stillevens, landschappen en andere genres. Van Henri de Toulouse-Lautrec is er De sofa, één van de stukken die de kunstenaar maakte van het nachtleven in Parijs en van Edgar Degas het beroemde schilderij De dansklas uit 1874. Waar de persoonlijke voorkeur van een kunstliefhebber ook ligt, The Metropolitan Museum of Art heeft beslist iets in haar collectie dat aanspreekt. Een museum, waar u toch minstens een keer in uw leven geweest moet zijn!
 

Ga naar het overzicht van hoogtepunten uit de collectie

BEZOEKERSINFORMATIE


OPENINGSTIJDEN THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART
Het museum is zeven dagen per week open. Zondag tot en met donderdag van 10 tot 17.30 uur, vrijdag en zaterdag van 10 tot 21 uur. Het museum is gesloten op 25 december, 1 januari, de eerste maandag van de maand mei en op Thanksgiving Day. Het hoofdgebouw van het museum bevindt zich in Manhattan op de kruising van Fifth Avenue en 82nd Street ten Oosten van Central Park. De dependance ('The Cloisters') van het museum vindt u op 99 Margaret Corbin Drive, New York, NY 10040.

WEBSITE

Website Metropolitan Museum of Art, New York