Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) werd in 1890 geopend. Het is sindsdien gevestigd in een paleisachtig rijkelijk gedecoreerd gebouw met neoclassicistische voorgevel en stijlvolle entree in de Antwerpse wijk het Zuid. Het oudste deel van de collectie van het museum gaat terug op het einde van de veertiende eeuw, toen het Sint-Lucasgilde van Antwerpen kunst van haar leden begon te verzamelen. In 1663 werd in Antwerpen een academie opgericht door de kunstenaar David Teniers de Jonge. Ook dit instituut begon kunst te verzamelen. Toen het gilde van de kunstschilders in 1773 werd opgeheven, werd de verzamelde kunst overgedragen aan de academie. Uiteindelijk kwamen de beide eeuwenoude Antwerpse kunstverzamelingen met werken van onder meer Jacob Jordaens, Peter Paul Rubens en Cornelis de Vos in het KMSKA terecht.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, ook bekend als het KMSKA (foto: Astro)
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, ook bekend als het KMSKA (foto: Astro)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het KMSKA bezit ongeveer 8200 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten uit zeven aansluitende eeuwen. Het museum biedt op de eerste plaats een prachtig overzicht van de kunstgeschiedenis van Antwerpen en Vlaanderen. Kunst van de Vlaamse primitieven en uit de periode van de barok met de sleutelfiguur Rubens is uitstekend vertegenwoordigd. Hoogtepunten uit dit deel van de collectie zijn onder meer het immense meesterwerk Aanbidding door de Koningen van Rubens uit 1638-39 en Madonna bij de fontein van Jan van Eyck uit 1439. Maar ook de afdeling van de moderne kunst mag er zijn, met werken van de Vlaamse expressionisten, de grootste verzameling kunstwerken van de jong gestorven Rik Wouters en de belangrijkste collectie ter wereld van het werk van James Ensor. Topstuk is onder meer zijn schilderij De oestereetster uit 1882, nog gemaakt voordat de eigengereide kunstenaar zijn eigen onnavolgbare weg ging als symbolist. Van George Minne is er het iconische marmeren beeld De Kleine reliekdrager te zien en van Théo van Rysselberghe het portret Maria Sèthe, de latere mevrouw Henry van de Velde, dat hij in 1891 schilderde in een radicale systematische pointillistische stijl. Van de belangrijkste Belgische impressionist Emile Claus is er het schilderij Zomer uit 1893.
Hoewel het zwaartepunt van de collectie ligt op kunst uit België en de Zuidelijke Nederlanden, kunnen toch ook van buitenlandse kunstenaars vele meesterwerken worden bewonderd in het KMSKA. Zo bezit het museum bijvoorbeeld het portret De predikant Eleazar Swalmius van Rembrandt uit 1637, het schilderij Zittend naakt van de Italiaan Amedeo Modigliani uit 1917 en het academische spektakelstuk Cleopatra laat gif proeven door ter dood veroordeelde gevangen uit 1887 van de Fransman Alexandre Cabanel.

Andere kunstenaars van wie kunstwerken werk te zien zijn in Het KMSKA, voor zover nog niet hiervoor genoemd zijn onder meer:
Jan Van Beers, Frits van den Berghe, Henri de Braekeleer, George Hendrik Breitner, Adriaen Brouwer, Jan Brueghel de Oude, Jean Clouet, Lucas Cranach de Oude, Josuë Dupon, Anthonie van Dyck, Carel Fabritius, Jan Fijt, Frans Floris, Jean Fouquet, Meester van Frankfurt, Léon Frédéric, Franciscus Gijsbrechts, Jan Griffier, Frans Hals, J.A.D. Ingres, Abraham Janssens, Nicaise de Keyser, Jan Massijs, Hans Memling, Constant Permeke, Erasmus Quellinus II, Rodin, Theodoor Rombouts, Floris van Schooten, Jan Siberechts, Frans Snyders, Léon Spillaert, Alfred Stevens, James Tissot, Maerten de Vos, Rogier van der Weyden, Gustave van de Woestyne en Ossip Zadkine.
 

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Leopold de Waelplaats 2,
2000 Antwerpen, België
Telefoon: +32 3 224 95 50

WEBSITE

Bezoek de website van het KMSKA in Antwerpen