Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

door: Sander Kletter

De zes Koninklijke musea voor Schone Kunsten van België in Brussel tonen op vier verschillende locaties kunst vanaf de vijftiende eeuw tot heden. Samen bieden zij een zeer uitgebreid overzicht van de westerse kunstgeschiedenis. De grote collectie bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten.

De entree van het Oldmasters Museum, een van de zes 'Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België' in Brussel aan de Regentschapstraat
De entree van het Oldmasters Museum, een van de zes 'Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België' in Brussel aan de Regentschapstraat

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

In het Oldmasters Museum, dat in 1801 door Napoleon Bonaparte werd opgericht, is kunst vanaf de vijftiende tot en met de achttiende eeuw ondergebracht. Schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden vormt het zwaartepunt, met meesterwerken van Vlaamse primitieven als Dirk Bouts, Petrus Christus, Hans Memling en Rogier van der Weyden. Uit de periode van Noordelijke renaissance is Pieter Brueghel de Oude vertegenwoordigd met enkele topwerken, zoals De val van de opstandige engelen uit 1562. De stijlperiode van de barok in de Zuidelijke Nederlanden bestaat onder meer uit werken van Anthonie van Dyck, Jacob Jordaens en Rubens. Belangrijke kunstenaars uit andere landen in het Oldmasters Museum zijn Philippe de Champaigne, Claude Lorrain, José de Ribera, Giovanni Battista Tiepolo en Simon Vouet.
Het nog jonge Fin-de-Siècle Museum is specifiek gericht op werken, die tussen 1868 en 1914 zijn gemaakt. Het museum toont schilderijen, sculpturen, tekeningen, aquarellen, prenten, schaalmodellen, foto's, films en andere kunstvoorwerpen die zijn gemaakt door kunstenaars van stromingen als het symbolisme, het postimpressionisme en de jugendstil/art nouveau. Topstukken zijn onder meer Baadster van Léon Spilliaert uit 1910, Naakt bij tegenlicht van Pierre Bonnard, geschilderd omstreeks 1908 en Bretonse kruisweg - De groene Christus van Paul Gauguin uit 1889. Belangrijke kunstenaars in de collectie van het Fin-de-Siècle Museum zijn verder James Ensor, Henri Evenepoel, Charles Hermans, Fernand Khnopff, George Minne en Alfons Mucha.
Het Modern Museum richt zich op de periode van de moderne kunst. De collectie begint met werken uit het einde van de achttiende eeuw en loopt door tot in het heden. Het absolute topstuk van het museum waar simpelweg niet aan voorbij mag worden gegaan is het beroemde schilderij De dood van Marat van Jacques-Louis David, geschilderd in 1793. Het geldt in de Westerse kunstgeschiedenis als een iconisch stijlvoorbeeld van het neoclassicisme. Een meesterwerk uit de periode van de romantiek is het immense historiestuk Tafereel van de septemberdagen 1830 op de Grote Markt te Brussel van Gustaf Wappers, geschilderd in 1835. Er zijn topstukken te zien uit de periode van het expressionisme, surrealisme en de conceptuele kunst. Kunstenaars in de collectie zijn onder meer Pierre Alechinsky, Francis Bacon, Thierry de Cordier, Salvador Dali, Jan Fabre, Panamarenko en Lawrence Weiner.
Het Magritte Museum is gewijd aan de beroemde Belgische surrealist René Magritte. Met meer dan tweehonderd stukken is het de allergrootste Magritteverzameling ter wereld. Geen museum geeft een beter beeld van zijn oeuvre dan dit. Het relatief onbekende Meunier Museum betreft de prachtige atelierwoning van de Belgische kunstschilder en beeldhouwer Constant Meunier (1831-1905), die sociaal realistische kunst maakte. Het Wiertz Museum tot slot is het atelier van Antoine Wiertz (1806-1865), een kunstschilder, beeldhouwer en auteur uit de stijlperiode van de romantiek. Vanwege het formaat is het historische spektakelstuk Grieken en Trojanen vechten om het lijk van Patroclus uit 1836 heel imposant.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Fin-de-Siècle Museum, Modern Museum & Oldmasters Museum
Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, België
Magritte Museum
Koningsplein 1, 1000 Brussel, België
Meunier Museum
Abdijstraat 59, 1050 Brussel, België
Telefoon: +32 2 648 44 49
Wiertz Museum
Vautierstraat 62, 1050 Brussel, België
Telefoon: +32 2 648 17 18

Telefoon algemeen: +32 2 508 32 11

WEBSITE

Website van de zes Koninklijke musea in Brussel Bezoek de website van het Magritte Museum