Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Kelvingrove Art Gallery and Museum toont in 22 tentoonstellingszalen permanent circa 8.000 objecten van de 200.000 waaruit het museum kan putten. Het museum is gericht op geschiedenis, natuurhistorie en kunst. We treffen er opgezette dieren, harnassen, wapens en zelfs een uit 1944 daterende aan het plafond hangende Spitfire LA 198 aan naast een uitstekende verzameling kunstwerken. Het museum is gevestigd in 1901, in een speciaal daarvoor ontworpen markant en rijk gedetailleerd exotisch aandoend gebouw, dat wel wordt getypeerd als neostijl van de Spaanse barok. Het imposante museum behoort tot de meest populaire toeristische attracties van Schotland. Het is bovendien het best bezochte museum in het Verenigd Koninkrijk buiten Londen!

Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland
Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland

KUNSTCOLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Kelvingrove Art Gallery toont kunst vanaf de middeleeuwen tot en met het heden. De afdeling Hollandse en Vlaamse meesters is een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk en is vanwege de opvallend hoge kwaliteit van de stukken van internationale betekenis. Het museum bezit twee schilderijen van Rembrandt, waaronder Man in harnas uit 1655. Van Jacob van Ruisdael is er Gezicht op Egmond aan zee te zien, dat hij schilderde tussen 1647 en 1652. Andere grote namen in dit deel van de collectie zijn onder meer Jacob Jordaens, Peter Paul Rubens, Pieter Jansz. Saenredam en David Teniers de Jonge. Van kleinere Hollandse meesters uit de stijlperiode van de barok kunnen vele juweeltjes worden bewonderd. Zo bezit het museum drie schilderijen van Rachel Ruysch, waaronder Bloemen in een terracotta vaas uit 1723, een zelfportret van Govaert Flinck van omstreeks 1640 en Een allegorie van de zintuigen van Gerard de Lairesse, door hem vervaardigd in 1668. Voorts zijn er genrestukken, historiestukken, landschappen, portretten, stillevens en zeestukken te zien van onder meer Hendrick Bloemaert, Jan van Goyen, Bartholomeus van der Helst, Melchior d'Hondecoeter, Abraham Hondius, Jan van Huysum, Jacob van Loo, Caspar Netscher, Adriaen van Ostade, Willem Schellinks en Willem van de Velde.
Zeer bezienswaardig is ook de afdeling Franse kunst, met vooral veel werk uit de negentiende eeuw en uit de beginperiode van de moderne kunst. Kunstenaars van stijlen en stromingen als het realisme, de School van Barbizon, het naturalisme, het impressionisme en het post-impressionisme zijn in het bijzonder goed vertegenwoordigd. Van Jules Bastien-Lepage is er het schilderij Arme Fauvette uit 1881, van Monet is er het landschap Vétheuil in een vlotte impressionistische stijl. Grote namen uit dit gedeelte van de collectie zijn verder onder andere Paul Cézanne, Jean-Baptiste Camille Corot, Gustave Courbet, Raoul Dufy, Paul Gauguin, Henri Matisse, Jean-François Millet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Georges Rouault, Alfred Sisley, Constant Troyon, en Édouard Vuillard.
Natuurlijk ontbreekt ook Schotse kunst niet aan de collectie van Kelvingrove Art Gallery. Op de eerste plaats zijn er stijlkamers met daarin toegepaste kunst, decoratieve wandpanelen en meubelontwerpen van Charles Rennie Mackintosh, de grote voorman van de zogenaamde Glasgow School. Een absoluut meesterwerk uit de collectie van het museum is zijn immense schilderij De Heildronk [The Wassail] in de stijl van de jugendstil uit 1900. Een tweede belangrijke verzameling van kunsthistorisch gezien prominente kunst uit Schotland betreft het werk van de Glasgow Boys en de Glasgow Girls, een groep van kunstenaars die aan het einde van de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw de schilderkunst in Schotland nieuw leven inbliezen. Belangrijke werken uit dit deel van de collectie zijn onder meer Japanse dame met een waaier, gemaakt in 1893-1894 door George Henry en De druïden komen terug met maretak, dat hij in 1890 samen met Edward Atkinson Hornel schilderde. Kunstenaars in dit verband zijn verder onder andere Norah Neilson Gray, James Guthrie, Thomas Corsan Morton, Bessie MacNicol, John Quinton Pringle, Dorothy Carleton Smyth en Edward Arthur Walton. Er is tevens een aparte afdeling gewijd aan het werk van de latere Schotse coloristen, met werken van onder meer Francis Cadell, George Leslie Hunter en Samuel John Peploe. Ook de kunst van de achttiende en negentiende eeuw uit Schotland is prima vertegenwoordigd met onder meer landschappen in de stijl van de romantiek van Horatio McCullogh, portretten van Henry Raeburn en werk van kunstenaars als Thomas Austen Brown, William Dyce, Thomas Faed, Allan Ramsay en George Sanders.
Naast de drie genoemde meest in het oog springende deelverzamelingen biedt Kelvingrove Art Gallery nog zoveel meer. Het museum bezit topwerken van hiervoor nog niet genoemde kunstenaars uit Engeland en andere landen, stijlperioden en stromingen als Giovanni Bellini, Edward Burne-Jones, Mary Cassatt, Salvador Dali, John William Godward, Van Gogh, Jozef Israëls, John Lavery, John Everett Millais, Picasso, Dante Gabriël Rossetti, Lawrence Alma Tadema, Titiaan en William Turner. In de imposante ontvangsthal van het museum bevindt zich tot slot het indrukwekkende Kelvingrove Orgel, gebouwd door Lewis en Company uit Londen dat daar in 1901 is geplaatst. Dagelijks vinden er orgelconcerten en recitals plaats. Voor wie niet alleen houdt van kijken maar ook van luisteren...

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Argyle Street, Glasgow
G3 8AG, Verenigd Koninkrijk
Telefoon +44 141 276 9599

WEBSITE

Website Kelvingrove Art Gallery and Museum