Indianapolis Museum of Art, Indianapolis

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Indianapolis Museum of Art in Indianapolis, Indiana, USA
Het Indianapolis Museum of Art in Indianapolis, Indiana, USA

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het Indianapolis Museum of Art toont permanent Afrikaanse, Amerikaanse, Aziatische en Europese kunst uit de periode van de afgelopen 5.000 jaar. De afdeling Amerikaanse kunst tot 1945 bestaat uit 200 kunstwerken van Amerikaanse impressionisten, modernisten en realisten. Het museum toont hier meesterwerken van onder meer William Merritt Chase, William J. Forsyth, Childe Hassam, Winslow Homer, Edward Hopper, George Inness, Jacob Lawrence, Georgia O'Keeffe, Richard E. Miller, Horace Pippin, Louis Comfort Tiffany en James Abott McNeill Whistler. Zie van de Amerikaanse impressionist Miller het schilderij Middagthee uit 1910 en van Whistler Harmonie in roze en grijs - Mevrouw Meux, geschilderd in 1881.
De afdeling Europese beeldhouwkunst en schilderkunst toont werk vanaf de twaalfde tot en met de twintigste eeuw. Het museum heeft verschillende werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, onder meer het schilderij De strijd tussen carnaval en vasten van Jan Miense Molenaer, dat dateert van 1633-34. Hoogtepunten in deze categorie zijn echter Het Valkhof in Nijmegen van Aelbert Cuyp uit 1652-54 en een zelfportret van Rembrandt, dat hij op jonge leeftijd schilderde, omstreeks 1629. Van Jan Toorop is er een landschap in pointillistische stijl uit 1889, getiteld Broek in Waterland. Andere belangrijke Nederlandse kunstenaars in de collectie van het Indianapolis Museum of Art zijn Govaert Flinck, Vincent van Gogh, Willem Kalf en Nicolaes Maes. Hoogtepunten in dit deel van de collectie worden tevens gevormd door werken van toonaangevende kunstenaars uit andere Europese landen, onder wie Bonnard, Valentin de Boulogne, Cézanne, John Sel Cotman, Lucas Cranach de Oude, Anthonie van Dyck, Albrecht Dürer, Gauguin, Claude Lorrain, Modigliani, Monet, Picasso, Camille Pissarro, José de Ribera, Karl Schmidt-Rottluff, Rubens, Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec en Édouard Vuillard.

De grootste collectie van het museum is de afdeling werken op papier, bestaande uit 26.000 tekeningen, foto's en prenten. Speciaal moet de collectie uit het oeuvre van William Turner worden vermeld, bestaande uit 3.000 prenten, naast 43 tekeningen en aquarellen. Los daarvan bezit het museum tevens drie olieverven van zijn hand. Deze imposante deelcollectie beslaat zestig jaar van zijn kunstenaarsleven als prominent vertegenwoordiger van de Engelse romantiek en de landschap schilderkunst. De afdeling textiel & mode kan putten uit 7.000 items van culturen en landen uit alle delen van de wereld. Er is Europese zijde en kantwerk te zien uit de laatste vijfhonderd jaar, kledingstukken en accessoires van wereldberoemde modeontwerpers als Balenciaga, Chanel, Dior, Gaultier en Versace, naast historische kimono's uit Japan, Ottomaans en Iers borduurwerk, stoffen uit China en Indonesië, tapijten uit Marokko, en nog veel meer.

Voor liefhebbers van hedendaagse kunst en kunst van na de Tweede Wereldoorlog heeft het museum veel te bieden. In de snel groeiende collectie van de naoorlogse kunst zijn kunstwerken uit onder meer de volgende stijlen, stromingen en media vertegenwoordigd: abstract expressionisme, color field painting, minimal art, op art, pop art, installatiekunst, videokunst en lichtkunst. Kunstenaars van grote naam, van wie werk is te zien zijn: Vito Acconci, Alexander Calder, Robert Indiana, Donald Judd, Sol LeWitt, Joan Mitchell, Bruce Nauman, Nam June Paik, Cindy Sherman, David Smith, James Turrell en Andy Warhol. In de Carmen and Mark Holeman Video Gallery is steeds recent werk op het gebied van de mediakunst te zien. Het museum beschikt verder over een groot aangenaam ingericht buitengebied, dat tevens is bestemd voor beeldhouwkunst. In het Virginia B. Fairbanks Art & Nature Park zijn site-specific in opdracht gemaakte kunstwerken te zien van internationale kunstenaars, naast werk van beeldhouwers als Barbara Hepworth, Robert Indiana en Mark di Suvero. Tot slot mag ook de afdeling hedendaags design van het Indianapolis Museum of Art er zijn, met een verzameling van 400 objecten uit de periode vanaf 1980.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
4000 N Michigan Rd, Indianapolis,
IN 46208, Verenigde Staten
Telefoon: +1 317-923-1331

WEBSITE

Website van het Indianapolis Museum of Art