The Hunterian, Glasgow

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

The Hunterian is het museum van de universiteit van Glasgow. Het is vernoemd naar William Hunter (1718-1783), een Schotse natuurwetenschapper uit de achttiende eeuw, die zich had gespecialiseerd in de menselijke anatomie, en tevens in de zwangerschap, geboorte en postnatale fase. In 1783 droeg Hunter zijn persoonlijke collecties van medische boeken, manuscripten, prenten, schilderijen van oude meesters, munten, schelpen, opgezette dieren en mineralen over aan de universiteit. Zestien jaar later opende het museum de deuren voor het publiek, met de verzameling van Hunter als basis.

The Hunterian in Glasgow, of voluit Hunterian Museum and Art Gallery (foto: Ham, oktober 2012)
The Hunterian in Glasgow, of voluit Hunterian Museum and Art Gallery (foto: Ham, oktober 2012)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het huidige Hunterian museum heeft zijn bezoekers verschillende collecties te bieden op het gebied van wetenschap en kunst. Er is een afdeling beeldende kunst, een afdeling archeologie gericht op verschillende culturen uit de hele wereld met aandacht voor de geschiedenis daarvan, een afdeling munten, penningen en medailles, een afdeling medische wetenschap en anatomie, een afdeling gesteente en mineralen, een afdeling wetenschappelijke instrumenten, een afdeling zoölogie bestaande uit 600.000 verschillende skeletten, opgezette en levende dieren, waarvan 90% insecten, en een afdeling die de Universiteit van Glasgow zelf als onderwerp heeft. De universiteit werd in 1451 opgericht en behoort daarmee tot de vier oudste in het Verenigd Koninkrijk.

De afdeling beeldende kunst bestaat uit verschillende verzamelgebieden. Heel bijzonder is de Mackintosh Collectie, waarin het werk van de Schotse architect, vormgever en kunstenaar Charles Rennie Mackintosh (1868 – 1928) centraal staat, aangevuld met het werk van zijn vrouw Margaret MacDonald Mackintosh, J. Herbert McNair en Frances MacDonald. Zie bijvoorbeeld van de laatste het schilderij Lente, van omstreeks 1903-1905. Met zijn vieren vormden ze 'The Group of Four', dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kunstgeschiedenis van de Europese art nouveau. Deze unieke verzameling bestaat uit meubels, meubelontwerpen, tekeningen, architectuurontwerpen, schilderijen en nog veel meer. De interieurs van het originele huis van Mackintosh en zijn vrouw kunnen worden bezichtigd in het zogenaamde 'Mackintosh House', dat zonder meer tot de hoogtepunten behoort van The Hunterian.
Ook de Whistler Collectie mag er zijn. Het omvat tachtig olieverfschilderijen, honderden tekeningen en werken op papier, en nog eens 1500 afdrukken van etsen en litho's van de Amerikaanse kunstenaar, dandy en estheet James Abbott McNeill Whistler (1834-1903). Een van de redenen, dat deze uitzonderlijke collectie door de nabestaanden van Whistler aan The Hunterian werd vergund, is dat Whistler in 1903 vlak voor zijn dood een eredoctoraat in de rechten ontving van de Universiteit van Glasgow. Naast zijn werk bestaat de enorme verzameling uit meer dan 4000 brieven, zijn kunstschildersmaterialen, foto's en nog vele andere memorabele privézaken. Ook van zijn vrouw, kunstenares Beatrix Philip (1857–1896) bezit het museum een verzameling schilderijen in olieverf, etsen en aquarellen.
De schilderijen uit het Schilderijenkabinet van William Hunter behoren nog altijd tot de topstukken van het museum. De wetenschapper bezat 58 schilderijen van oude meesters. Meesterwerken uit zijn collectie zijn onder meer De Heilige Catharina van de Italiaan Guido Reni van omstreeks 1606-1607, De graflegging van Christus van Rembrandt geschilderd tussen 1633 en 1635, en Een dame aan de thee in de stijl van het rococo van de Franse kunstenaar Jean-Baptiste-Siméon Chardin uit 1735. Hunter bezat tevens werken van onder meer Rubens, Frans Snyders en George Stubbs. Het museum ontving meerdere giften van verzamelaars na William Hunter, waarin werken van andere oude Hollandse en Vlaamse meesters zijn opgenomen, onder wie Edwaert Collier, Hans Horions, Anthonie Leemans, Nicolaes Maes, Antonis Mor en Erasmus Quellinus.
De collectie Schotse Kunst is aanzienlijk, met werken van toonaangevende kunstenaars uit de periode van 1750 tot 1960, onder wie David Allan, Gavin Hamilton, Horatio McCulloch, Alexander Nasmyth, Allan Ramsay, John en Alexander Runciman, Charles Steuart en David Wilkie. Zie van Hamilton in neoclassicistische stijl Hector neemt afscheid van Andromache, van omstreeks 1775. Een aparte verzameling daarbinnen neemt het werk in van de Glasgow Boys, een informele groep van ongeveer twintig kunstenaars, die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw de kunst in Schotland wilden vernieuwen, met onder hen Joseph Crawhall, James Guthrie, George Henry, Charles Hodge Mackie, E. A. Hornel, Alexander Mann, James Paterson en Edward Arthur Walton. Ook het werk van een tweede generatie in Glasgow wonende en werkende vernieuwende kunstenaars behoort tot de collectie van The Hunterian met kunstenaars als David Gauld (1865–1936), Bessie MacNicol en John Quinton Pringle. De invloed van destijds vernieuwende stijlen als bijvoorbeeld het pointillisme en fauvisme is daarin goed zichtbaar. Zie bijvoorbeeld Spelende meisjes van Pringle van omstreeks 1905. Tot slot neemt het werk van de Scottish Colourists, bestaande uit de kunstenaars Francis Campbell Boileau Cadell, John Duncan Fergusson, George Leslie Hunter en Samuel John Peploe nog een belangrijke plek in binnen de afdeling Schotse kunst. Deze deelverzameling bestaat uit meer dan 130 schilderijen, werken op papier en sculpturen.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
University of Glasgow, 82 Hillhead St,
Glasgow G12 8QQ, Verenigd Koninkrijk
Telefoon +44 141 330 4221

WEBSITE

Website van The Hunterian in Glasgow