Hofburg, Wenen

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Hofburg is een van de vele paleizen, die de stad Wenen rijk is. Het paleis, dat behoort tot de grootste paleizen van de wereld, heeft een geschiedenis van vele uitbreidingen achter de rug en is een amalgaam van bouwstijlen. Sinds de dertiende eeuw heeft het paleis gediend als de residentie van de Oostenrijkse keizers van het huis Habsburg, althans tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Na de Tweede Wereldoorlog werd De Hofburg de officiële residentie van de Bondspresident van Oostenrijk. Het paleis biedt tevens ruimte aan de Österreichische Nationalbibliothek, een wetenschappelijke bibliotheek met acht miljoen boeken, en een drietal musea.

De Hofburg in Wenen
De Hofburg in Wenen

DRIE MUSEA IN VOGELVLUCHT

In het Sisi Museum is een collectie van driehonderd objecten ondergebracht, die inzicht geven in het leven van keizerin Elizabeth in Beieren (1837-1898), beter bekend als Sisi. Ze kwam in 1898 om na een aanslag op haar leven in Genève. De mythe rond het leven en de persoonlijkheid van de keizerin wordt uit de doeken gedaan en waar mogelijk ontzenuwd. Haar Hoeden, jurken, fluwelen handschoenen, parasols, waaiers, juwelen, poederdozen en reisattributen zijn er te zien. Voor kunstliefhebbers is een van de hoogtepunten uit de collectie het wereldberoemde portret dat Franz Xaver Winterhalter van haar schilderde in 1865.

In het museum van de keizerlijke appartementen zijn de vertrekken te zien waar de Habsburgers hebben gewoond. Meer dan zeshonderd jaar was de Hofburg de residentie van deze keizerlijke familie. Het fungeerde als het zenuwcentrum van het Heilige Roomse Rijk, dat in zijn glorietijd bestond uit het huidige Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Nederland en Tsjechië, en gedeelten van Italië, Frankrijk en Polen. In achttien weelderig ingerichte stijlkamers is meubilair, toegepaste kunst, kristal, zilver, fonkelende kroonluchters en beeldende kunst te zien uit de periode van ruwweg de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Hoogtepunt voor kunstminnaars is onder meer het marmeren portret van Elisa Bonaparte, een zus van Napoleon, als de Griekse muze Polyhymnia, gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova in neoclassicistische stijl. Voorts zijn er schilderijen te zien, waaronder vele portretten van de verschillende leden van de keizerlijke familie, van tientallen Europese kunstenaars, onder wie de eerdergenoemde Winterhalter, de Duitse kunstschilders Johann Peter Krafft en Joseph Karl Stieler, de Oostenrijkse kunstenaar Heinrich Wassmuth en de Franse portrettist Isidore Pils. Noemenswaardig is de Bergl kamer, gedecoreerd in 1766 met muurschilderingen vol trompe l'oeil effecten door de Tsjechische barokkunstenaar Johann Baptist Wenzel Bergl.

Het zilver collectie museum tot slot geeft een fraai beeld van de diners aan het keizerlijk hof. Te zien is er het originele tafelzilver, kostbaar glaswerk en porselein, koperwerk van potten en pannen, gouden kandelaars en andere attributen, die hoorden bij het uitbundig tafelen der keizerlijke familie.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Michaelerkuppel,
1010 Wien, Oostenrijk
Telefoon: +43 1 533 75 70

WEBSITE

Bezoek de website van de Hofburg in Wenen