Het Prado, Madrid

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Prado te Madrid is ontworpen door de Spaanse architect Juan de Villanueva in 1785. Het is in gebruik genomen als nationaal museum voor schilderkunst en beeldhouwkunst op initiatief van de Spaanse koning Ferdinand VII en zijn vrouw koningin Maria Isabel de Braganza in 1819. Op dat moment bestond de collectie uit iets meer dan 1500 schilderijen, die allemaal behoorden tot het bezit van de Koninklijke familie. De basis voor deze collectie was gelegd door koning Karel V in de zestiende eeuw. Vanwege almaar toenemende bezoekersaantallen in de negentiende en twintigste eeuw is het museum een aantal keren uitgebreid met bijgebouwen.

Entree van het Prado, Madrid
Entree van het Prado, Madrid

TOPSTUKKEN VAN HET PRADO

Het Museo Nacional del Prado, zoals het officieel heet, bezit intussen bijna 9000 schilderijen, onder welke verschillende iconen uit de kunstgeschiedenis. Het betreft werk van Spaanse en Europese kunstschilders en beeldhouwers vanaf de 14e eeuw, met werk de Vlaamse primitieven, de renaissance, de barok, het rococo, de romantiek en strekt uit tot andere stijlen uit de 19e eeuw. Een deel van de collectie is ontstaan in de periode dat het Spaanse koningshuis heerste over andere landen in Europa.
Wat de absolute meesterwerken betreft zijn er om te beginnen schilderijen van twee belangrijke Italiaanse renaissanceschilders De annunciatie van Fra Angelico uit 1425-28 en Het wassen van de voeten uit 1548-49 van Tintoretto. Van Belgische en Nederlandse kunstenaars zijn er De kruisafname uit 1435-38 van Rogier van der Weyden, het beroemde drieluik De tuin der lusten van Jheronimus Bosch uit 1480-90 en van Peter Paul Rubens een versie van De drie Gratiën uit 1639. Uit hetzelfde jaar bezit het museum het bekende schilderij Jakobs droom van de Spaanse kunstenaar José de Ribera. De belangrijke Spaanse kunstenaars zijn in de collectie natuurlijk ruim vertegenwoordigd, zoals Velázquez en Goya. Van de eerste is Las Meninas uit 1656 te zien, misschien wel het beroemdste schilderij van het Prado. Van de laatst genoemde bezit het museum de meeste werken, bijvoorbeeld De derde mei 1808 uit 1814 en La Maja desnuda uit 1797-1800. Vele buitenlandse kunstenaars hebben door de eeuwen in Spanje voor de Rooms Katholieke kerk of het Spaanse koningshuis gewerkt, onder meer de maniërist El Greco, een Griekse kunstenaar, die het grootste deel van zijn leven in Toledo woonde en werkte. Ook van deze kunstenaar bezit het Prado enkele iconische meesterwerken. Naast de schilderijencollectie heeft het museum een imposante verzameling sculpturen (700), tekeningen (5000) en prenten (2000). Tot slot is er een collectie van 1000 munten en medailles en een collectie toegepaste kunst van 2000 objecten.
 

Meer KUNSTENAARS IN HET PRADO

Naast de eerdergenoemde kunstenaars is er werk in het Prado te zien van Spaanse kunstenaars als Sánchez Coello, Luis de Morales, Bartolomé Murillo, Sorolla en Francisco de Zurbarán. Het museum bezit bovendien werken van toonaangevende kunstenaars uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Nederland, zoals: Botticelli, Caravaggio, Lucas Cranach de Oude, Dürer, Gainsborough, Willem Claesz. Heda, Thomas Lawrence, Claude Lorrain, Mantegna, Anton Raphael Mengs, Nicolas Poussin, Rafaël, Rembrandt, Romney, Jakob van Ruysdael, Titiaan en Paolo Veronese.
 

Bekijk de hoogtepunten van de collectie
Titiaan (1487-1576), De zondeval, ca. 1550, olieverf op doek, 240 x 186 cm, Museum Het Prado, Madrid
Titiaan (1487-1576), De zondeval, ca. 1550, olieverf op doek, 240 x 186 cm, Museum Het Prado, Madrid

BEZOEKERSINFORMATIE


OPENINGSTIJDEN / BEREIKBAARHEID PRADO
Het Prado is dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. Op zondag is het geopend van 10 tot 17 uur. Het museum is maandags gesloten. Het is tevens gesloten op 1 januari, 1 mei en op eerste kerstdag. Het museum is bereikbaar per metro: Banco de España en Atocha stations. Per bus kunt u het museum bereiken met de buslijnen 9, 10, 14, 19, 27, 34, 37 en 45. Per trein stapt u uit op het Atocha Station.

WEBSITE

Bezoek de website van het Prado te Madrid