Het Louvre, Parijs

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Louvre, centraal gelegen in Parijs aan de Seine, bestaat als kasteel en paleis al vanaf de late 12e eeuw. En is door de eeuwen heen architectonisch gezien steeds groter geworden. Het was eeuwenlang het paleis van de Franse koningen, vanaf Karel V tot en met de Zonnekoning Lodewijk XIV. Deze laatste vestigt zijn paleis in Versailles buiten Parijs. Het Louvre krijgt vanaf dat moment andere functies. In 1793 gaat het onder andere voor het eerst dienst doen als museum, daarmee behoort het tevens tot de oudste musea van de wereld. De collectie van het museum werd verworven door genoemde koningen, maar ook door koningin Maria de' Medici, Kardinaal Richelieu en Napoleon Bonaparte.

Het Louvre, Parijs
Het Louvre, Parijs

Het Louvre geldt als het best bezochte museum ter wereld en is wellicht het meest bekend vanwege haar onwaarschijnlijke collectie West-Europese schilderkunst en beeldhouwkunst vanaf de middeleeuwen tot 1848. Maar het museum heeft nog zeven andere imposante deelcollecties, zoals kunst uit de antieke periode van Grieken, Romeinen en Etrusken, Egyptische oudheden, kunstschatten van het Midden-Oosten, een collectie toegepaste kunst een collectie prenten, grafiek en tekeningen en de collectie Islamitische kunst. Deze collecties zijn gehuisvest in het enorme complex van hoofd- en bijgebouwen van het Louvre. Het zal niet verbazen, dat slechts twee musea in de wereld groter zijn dan het Louvre: het Metropolitan Museum of Art in New York en museum de Hermitage te St. Petersburg.
 

HOOGTEPUNTEN COLLECTIE

De collectie van het Louvre bevat vele iconen uit de kunstgeschiedenis zoals de Venus van Milo uit de klassieke oudheid, de Mona Lisa van omstreeks 1503 van Leonardo da Vinci, het staatsieportret van Lodewijk XIV van Hyacinthe Rigaud en De Vrijheid leidt het volk van Eugène Delacroix uit 1830. Andere absolute topstukken zijn Zelfportret met distel van Albrecht Dürer, Inwijding van keizer Napoleon en kroning van keizerin Joséphine door Jacques-Louis David, Grande Odalisque van Jean Auguste Dominique Ingres en Het vlot van de Medusa van de Franse kunstschilder Théodore Géricault.
Het Louvre heeft bekende schilderijen in haar collectie van in willekeurige volgorde Davidsz. de Heem, Charles le Brun, Mathieu le Nain, Govert Flinck, Giovanni Battista Tiepolo, Rembrandt (Bathseba uit 1654), Frans Hals (De luitspelende nar uit 1623-24), Carl Friedrich Lessing, Anthonie van Dyck, Jean-Baptiste Camille Corot, Jean Fouquet, El Greco, Thomas Gainsborough, Giovanni Bellini, Guido Reni, Théodore Chassériau (Het toilet van Esther uit 1841), Adriaen van Ostade, Balthasar van der Ast, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Joseph Wright of Derby, Titiaan, François Boucher, Jean-Antoine Watteau (Pierrot uit 1718-19), Domenico Ghirlandaio en Antoine-Jean Gros.
 

Ga naar het overzicht van de hoogtepunten

BEZOEKERSINFORMATIE


OPENINGSTIJDEN / BEREIKBAARHEID
Het Louvre is dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. Het is echter op dinsdag gesloten. 's Avonds is het open op woensdag en vrijdag tot 21.45 uur. Het is vrijwel het hele jaar geopend, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december. Het museum is eenvoudig en goed bereikbaar per metro via de metrolijnen 1 en 7. U stapt uit op metrostation 'Palais-Royal Musée du Louvre'.

WEBSITE

Bezoek de website van het Louvre te Parijs