Herzog Anton Ulrich-Museum, Braunschweig

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Herzog Anton Ulrich-Museum in de stad Braunschweig is een van de oudste kunstmusea van Europa. Het museum vindt zijn oorsprong onder meer in de kunstcollectie van hertog Anton Ulrich von Braunschweig-Lüneburg (1633-1714). Tijdens zijn leven verwierf hij de absolute topstukken van het museum, waaronder werken van Giorgione, Rembrandt, Rubens en Vermeer.

Het Herzog Anton Ulrich-Museum in Braunschweig, Niedersachsen
Het Herzog Anton Ulrich-Museum in Braunschweig, Niedersachsen

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De verzameling van de hertog werd tot aan het einde van de achttiende eeuw in zijn lustslot Salzdahlum bewaard. Een familielid, zijn achterneef hertog Carl I, opende in 1754 in Braunschweig het Kunst- und Naturaliencabinett, het eerste voor het publiek toegankelijke museum op het Europese continent. Na de sloop van Salzdahlum in 1811 werd de kunstverzameling van hertog Anton Ulrich toegevoegd aan dat museum in Braunschweig.
Het Herzog Anton Ulrich-Museum is gevestigd in twee onderkomens, het statige museumgebouw aan Museumstraße 1 en Burg Dankwarderode aan het Burgplatz. Het museum herbergt een van de meest indrukwekkende collecties oude kunst in Duitsland. Deze kunstverzameling, bestaande uit schilderijen en sculpturen, begint in de middeleeuwen en eindigt in de achttiende eeuw. Tot de overige verzamelgebieden behoren kunst uit de klassieke oudheid van Grieken, Romeinen en Egyptenaren, en een imposante verzameling etsen, prenten, tekeningen en andere werken op papier. Deze deelverzameling, die 145.000 exemplaren omvat is ondergebracht in het zogenaamde Kupferstichkabinett. Dan is er een munten en penningenverzameling, een verzameling toegepaste kunstvoorwerpen en kostbaarheden, een verzameling Italiaanse Majolica en Wedgwood-keramiek, en een collectie porselein, bestaande uit Medici-porselein en Fürstenberger-porselein.

Liefhebbers van oude schilderkunst komen beslist aan hun trekken in het Herzog Anton Ulrich-Museum. Er zijn topwerken van Duitse, Franse, Hollandse, Italiaanse en Vlaamse meesters. Speciaal moeten de schilderijen Dame en twee heren uit 1659-60 van Johannes Vermeer, Familieportret van omstreeks 1665-68 van Rembrandt, en Judith met het hoofd van Holofernes geschilderd omstreeks 1616 door Rubens worden genoemd. Ook Zelfportret als David van Giorgione, Hercules en Omphale van Lucas Cranach de Oude en Het offer van Abraham van Jan Lievens behoren tot de hoogtepunten van de collectie. Het museum bezit fraaie portretten uit de periode van de renaissance en de barok, waaronder vermeldenswaardige zelfportretten van Anna Rosina de Gasc, Lucas van LeydenLudger Tom Ring de Jonge en Johann Heinrich Roos.
Naast het werk van genoemde kunstenaars heeft het museum ook kunstwerken van onder meer: Hans von Aachen, François Boucher, Paul Bril, Jan Brueghel de Oude, Adam Elsheimer, Rosso Fiorentino. Orazio Lomi Gentileschi, Jean-Baptiste Greuze, Jacob Philipp Hackert, Maerten van Heemskerck, Hans Holbein de Jonge, Gerard van Honthorst, Jan van Huysum, Willem Key, Nicolas de Largillière, Pieter Lastman, Bartolommeo Manfredi, Meester van de Braunschweiger Diptychons, Abraham Mignon, Pier Francisco Mola, Joos de Momper, Lorenzo Monaco, Mariotto di Nardo, Hyacinthe Rigaud, Jacob van Ruisdael, Daniel Seghers, Jan Steen, David Teniers de Jonge, Paolo Veronese en Cornelis de Vos.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Museumstraße 1,
38100 Braunschweig, Duitsland
Telefoon: +49 0531-1225-0

WEBSITE

Website van het Herzog Anton Ulrich-Museum