Museum de Hermitage, Sint Petersburg

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Staatsmuseum De Hermitage in St. Petersburg is na het Louvre in Parijs het grootste kunstmuseum ter wereld. Het museum is gevestigd in verschillende imposante gebouwen. Het felgroene winterpaleis (zie luchtfoto), gebouwd door de Russisch Italiaanse architect Francesco Bartolomeo Rastrelli, diende als residentie voor de voormalige Russische tsaren. Het gebouw speelde een prominente rol tijdens de Oktoberrevolutie van 1917, toen de laatste tsaar Nicolaas II (1868-1918) en zijn regering werd afgezet. De tsaar werd vermoord in 1918 en Museum De Hermitage en zijn kunstschatten werd genationaliseerd.

Museum de Hermitage [gedeelte] in Sint-Petersburg, Rusland
Museum de Hermitage [gedeelte] in Sint-Petersburg, Rusland

REUSACHTIGE COLLECTIE

De zes museumgebouwen van De Hermitage beslaan samen een vloeroppervlak van 70.000 m2, onder andere voor de permanente tentoonstelling van oude Egyptische, Aziatische en West-Europese kunstwerken en gebruiksvoorwerpen. Indrukwekkend is de collectie Russische kunst vanaf de middeleeuwen tot de 19de eeuw. De Hermitage werd opgericht in 1764 en omvatte vanaf dat moment onder meer de kunstverzamelingen van tsaar Peter de Grote (1672-1725) en tsaar Catherina de Grote (1729-1796). In 1852 opende het museum de deuren voor het publiek onder tsaar Nicolaas I (1796-1855). De collectie van De Hermitage bestaat uit ruim drie miljoen objecten en kunstvoorwerpen, waarvan natuurlijk slechts een fractie kan worden getoond.
 

BEELDENDE KUNST
Het is bijna onmogelijk een kunstenaar te noemen waar De Hermitage geen werk van heeft. Het museum bezit vele topstukken uit de kunstgeschiedenis. Zo is er een museumzaal, die volledig aan Rembrandt is gewijd, met zeker niet zijn minste schilderijen. Daar hangen onder meer Terugkeer van de verloren zoon van omstreeks 1669 en Danaë van 1636-43. De Hermitage bezit bovendien een uitgebreide collectie van zijn etsen. Hollandse oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn goed vertegenwoordigd in De Hermitage. Om willekeurig nog enkele namen te noemen: van Jan Steen is er het genrestuk Dokters bezoek (ca. 1660), van Willem Claesz Heda het stilleven Ontbijt met krab (1648), van Paulus Potter het dierstuk Wolfshond (1650-52) en van Frans Floris het historiestuk Het oordeel van Paris (1548). Ook de kunst van de Italiaanse renaissance is ruimschoots vertegenwoordigd met werk van onder meer Caravaggio, Rafaël, Titiaan en Leonardo da Vinci, van wie Madonna Litta van omstreeks 1490 tot de absolute topstukken behoort van De Hermitage. Een ander hoogtepunt uit de hoogrenaissance is het schilderij Judith (ca. 1504) van Giorgione. Van de beroemde Vlaamse barokkunstenaars Anthonie van Dyck en Peter Paul Rubens is er ook het nodige te zien in het museum. Van hofschilder en portrettist Van Dyck is er bijvoorbeeld het grote Portret van Koningin Henrietta-Marie (ca. 1638) en het bijpassende Portret van Koning Karel I (ca. 1638). Van Rubens hangt er een Kruisafname (1617-18). Ook de Franse schilderkunst is rijkelijk vertegenwoordigd. Topstuk is het schilderij Dans II van Henri Matisse uit 1909-10. Van Jean-Léon Gérôme is het academische schilderij Slavenmarkt in Rome te zien, dat een schoolvoorbeeld is van het 19de-eeuwse oriëntalisme. Straat voor de berg Sainte-Victoire en Appels, peren, perziken en druiven zijn twee iconische meesterwerken van Paul Cézanne in de collectie. Met de opsomming kun je in het geval van De Hermitage wel blijven doorgaan. Het is te veel om op te noemen. Alle stromingen, stijlen en landen zijn vertegenwoordigd in dit museum, dat elke kunstliefhebber tenminste een keer in zijn leven zou moeten bezoeken! De Hermitage bezit naast het werk van genoemde kunstenaars absolute topstukken van Gauguin, GoyaEl Greco, Monet, Picasso, Renoir, Rodin, Van Gogh en Diego Velázquez.
 

Ga naar het overzicht van hoogtepunten uit de collectie

Bezoekersinformatie


ADRES
Palace Square, 2,
Sankt-Peterburg, Rusland, 190000
Telefoon +7 812 710-90-79

OPENINGSTIJDEN
- Dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18 uur. Woensdags van 10.30 tot 21 uur. Maandags gesloten.
- Gesloten op 1 januari en 9 mei.

WEBSITE

Bezoek de website van De Hermitage in Sint Petersburg