Harry Ransom Center, Austin

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Harry Ransom Center in Austin, Texas, USA
Het Harry Ransom Center in Austin, Texas, USA

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het Harry Ransom Center in Austin maakt deel uit van de Universiteit van Texas. De collectie is breed, het beslaat het gebied van architectuur tot kunst en media, waartoe onder andere boeken, manuscripten, schilderijen, films en foto's kunnen worden gerekend.
Een topstuk uit de collectie is onder meer een van de vijf bestaande complete kopieën van de Gutenbergbijbel, gedrukt tussen 1452 en 1455. De Gutenbergbijbel geldt als het eerste boek dat is gemaakt met behulp van de door de Duitse drukker Johannes Gutenberg (1397-1468) uitgevonden boekdrukkunst. Daarnaast bezit de afdeling fotografie de eerste gemaakte permanente foto via het proces van heliografie, gemaakt door de Fransman Joseph Nicéphore Niépce in 1826 of 1827.

De kunstcollectie omvat ruim 65.000 tekeningen, karikaturen, boekillustraties, grafiekbladen, schilderijen en beeldhouwwerken van Amerikaanse, Europese en Mexicaanse kunstenaars. In de kunstcollectie bevinden zich ook werken van vooraanstaande grote meesters. Zo is er van de Engelsman Dante Gabriël Rossetti de krijttekening Lilith uit 1867 en van de Mexicaanse Frida Kahlo Zelfportret met doornenhalsband uit 1940. Van haar man Diego Rivera heeft het museum een grote verzameling gouaches en schilderijen in olieverf. Heel uitzonderlijk is de collectie van schrijvers, die tevens beeldende kunst hebben gemaakt. Het museum bezit schilderijen, tekeningen en gouaches van meer dan honderd van dergelijke auteurs, onder wie William Blake, E.E. Cummings, D.H. Lawrence, Henry Miller en Tennessee Williams. Vermeldenswaardig is verder de Carlton Lake Collection met een focus op Franse moderne kunst met werken van kunstenaars als Jean Cocteau, Raoul Dufy en Picasso. Het museum bezit voorts in verschillende deelverzamelingen ondergebracht: ontwerpen, prenten en kunstenaarsboeken van onder meer Henri Cartier-Bresson, Francesco Clemente, John Cage, Hiroshige, David Hockney, Hokusai, Jenny Holzer, Elsworth Kelly, Willem De Kooning, Kuniyoshi, Henri Matisse, William Morris en Richard Tuttle.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
300 W 21st St, Austin,
TX 78712, Verenigde Staten
Telefoon: +1 512-471-8944

WEBSITE

Website van het Harry Ransom Center in Austin