Hamburger Kunsthalle - Hamburg

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het oudste bakstenen gedeelte van de Hamburger Kunsthalle is gebouwd tussen 1863 en 1869. Daarna is het museum nog twee keer in zijn geschiedenis ingrijpend uitgebreid met nieuwbouw. De drie delen samen hebben een tentoonstellingsoppervlak van ruim 13.000 m2. De Hamburger Kunsthalle behoort daarmee tot de grootste Duitse kunstmusea, waar bovendien de bijzondere mogelijkheid bestaat, door 'de compleetheid' van de collectie, om een goed beeld te krijgen van de West-Europese geschiedenis van de kunst vanaf de middeleeuwen tot en met het heden. Vrijwel alle perioden, stromingen en kunstenaarsbewegingen zijn in de collectie opgenomen, grote namen zijn er genoeg, helemaal wat betreft de belangrijkste Duitse kunstenaars. Ook Nederlandse en Vlaamse kunstenaars zijn overigens ook goed in het museum vertegenwoordigd.

De Hamburger Kunsthalle in Hamburg
De Hamburger Kunsthalle in Hamburg

COLLECTIE SCHILDERKUNST

Topstukken uit het museum zijn onder meer De wandelaar boven de nevelen (1817-18) en De IJszee (1823-24) van de bekendste Duitse kunstschilder van de romantiek Caspar David Friedrich. Wereldberoemd is ook Zelfportret voor de ezel, van omstreeks 1828, gemaakt door de jong gestorven Victor Emil Janssen uit dezelfde periode. Andere belangrijke Duitse kunstenaars, van wie werken worden tentoongesteld zijn onder andere de impressionist Max Liebermann, kunstenaar Philipp Otto Runge, wereldberoemd vanwege zijn kleurenleer onderzoeken, de Nazarener Johann Friedrich Overbeck, de neoclassicist Johann Friedrich Tischbein, de negentiende-eeuwse academische schilder Anselm Feuerbach en Lucas Cranach de Oude, een van de voormannen van de Noordelijke renaissance. Het museum bezit verschillende noemenswaardige juweeltjes uit de stijlperiode van de Hollandse barok. Zo is er een fraai Pronkstilleven van Willem Claesz. Heda uit 1638 te zien en het genrestukje De liefdesbode, dat omstreeks 1670 is geschilderd door Pieter de Hooch. Er is uit dezelfde tijd verder werk van Pieter Lastman, bekend als de leraar van Rembrandt. En van Rembrandt zelf is er het vroege werk Simeon in de tempel te zien. Voorts zijn er uit die periode van de Gouden Eeuw nog werken van Dirck van Baburen, Abraham Bloemaert, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Emanuel de Witte te bewonderen. 

Nog niet genoemde klinkende grote namen in de collectie van het museum zijn verder (uit de perioden van de oude kunst, negentiende eeuw en moderne kunst) in alfabetische volgorde:
Hans Arp, Max Beckmann, Constantin Brancusi, Giovanni Lorenzo Bernini, Arnold Böcklin, François Boucher, Alexander Calder, Canaletto, Paul Cézanne, Gustave Courbet, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Robert Delaunay, Otto Dix, Anthonie van Dyck, Max Ernst, Francisco Goya, Paul Gauguin, Alberto Giacometti, Erich Heckel, Hans Holbein de Jonge, Gerard van Honthorst, Alexej von Jawlensky, Ernst Ludwig Kirchner, Max Klinger, Henr Fantin-Latour, Claude Lorrain, René Magritte, Édouard Manet, George Minne, Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso, Camille Pissarro, Odilon Redon, Auguste Rodin, Dante Gabriël Rossetti, Henri Rousseau, Peter Paul Rubens, Oskar Schlemmer, Carl Spitzweg, Guiovanni Battista Tiepolo, Henri de Toulouse-Lautrec, Édouard Vuillard en Wols

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Glockengießerwall,
20095 Hamburg, Duitsland
Telefoon: +49 40 428131200

OPENINGSTIJDEN
- Dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. Donderdag van 10 tot 21 uur in vakantietijd. Maandags gesloten.
- Feestdagen: 24 december gesloten, op de volgende dagen gelden speciale openingstijden:
1 mei, 10 mei, 20 mei, 3 oktober, 25 december, 26 december, 31 december en 1 januari,
zie daarvoor deze pagina op de website.
 

WEBSITE

Bezoek de website van de Hamburger Kunsthalle