Groninger Museum

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het nieuwe Groninger Museum, geopend in 1994, is zelf eigenlijk ook een kunstwerk. Een principe dat in de hedendaagse (museum)architectuur steeds vaker voorkomt.

In dit architectonisch bijzonder fraaie museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien op het gebied van geschiedenis, keramiek, 17de en 19de eeuwse beeldende kunst en moderne en hedendaagse kunst, en design. Het museum bezit kunstwerken van kunstenaars als Charley Toorop, Milan Kunc, J.H. Weissenbruch, Keith Haring en vele anderen. Bekijk enkele topstukken uit de collectie.
De collectie van het Groninger Museum bestaat uit de geschiedenis van stad en ommeland, oosterse keramiek, de oost-west relaties en beeldende kunst vanaf de 16de eeuw tot heden. Belangrijke onderdelen hiervan zijn kunstwerken van Kunstenaarsvereniging De Ploeg, postmoderne mode en design. Speciale onderdelen zijn het H.N. Werkman Archief van de Groningse drukker/kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, de collectie Veendorp en de inrichting van de Menkemaborg.
 
 

Over het gebouw van Alessandro Mendini

De realisering van het Groninger Museum heeft een lange en intense voorgeschiedenis. Tot op de dag van vandaag is het spectaculaire museumontwerp nog steeds inzet van discussie over moderne museumarchitectuur. Na een jarenlange periode van schetsen, ontwerpen en heftige debatten is het ontwerp van de Italiaanse vormgever Alessandro Mendini en drie gastarchitecten Philippe Starck, Michele de Lucchi en Coop Himmelb[l]au in 1994 voltooid en opgeleverd. Van april tot december 2010 was het Groninger Museum tijdelijk gesloten wegens een revitalisering van het gebouw. Door de revitalisatie heeft zowel het interieur als het exterieur van het museum de glans van haar oorspronkelijke staat weer heroverd. Alessandro Mendini ontwierp de nieuwe tegel voor het exterieur van het Mendinipaviljoen. Tevens werden er ruimtes gerealiseerd door nieuwe gastdesigners: Jaime Hayon voor het digitale infocenter, Studio Job voor een ontvangstruimte, de Job Lounge en Maarten Baas voor het restaurant. Deze ruimtes zijn dus zowel functioneel als een onderdeel van de collectie. Het gebouw als totaal is feitelijk de grootste schat uit de verzameling. Lees meer over de architectuur van het Groninger Museum.
 

Bezoek de website van het Groninger Museum