Gemäldegalerie Alte Meister - Kassel

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Gemäldegalerie Ate Meister van Kassel is gehuisvest in Schloss Wilhelmshöhe, waarvan de bouw begon in 1786. Het slot maakt zelf weer onderdeel uit van Bergpark Wilhelmshöhe, dat sinds 2013 is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het grondgebied van het park is 560 hectare groot en biedt bezoekers verschillende cultuurhistorische attracties van hoog niveau. Zo is er het beeld van Hercules dat op een hoogte van 530 meter boven het hele bosrijke grondgebied van Bergpark Wilhelmshöhe uitkijkt. Dan is er de Löwenburg, een bouwwerk dat eind achttiende eeuw in opdracht van Landgraaf Wilhelm IX, de latere keurvorst Wilhelm I van Hessen-Kassel (1743-1821), werd neergezet ter imitatie van een middeleeuwse burcht, met de bedoeling iedereen eraan te herinneren hoe machtig het Huis Hessen ooit was. Voorts kunnen verschillende monumentale waterwerken op het landgoed worden bezocht, bestaande uit fonteinen, watervalletjes, een aquaduct en bruggetjes.

Schloss Wilhelmshöhe, met daarin de Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel (foto:  Arno Hensmanns)
Schloss Wilhelmshöhe, met daarin de Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel (foto: Arno Hensmanns)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

In Schloss Wilhelmshöhe zijn naast de Gemäldegalerie Alte Meister nog andere verzamelingen te zien, zoals een collectie archeologische vondsten en beelden uit de periode van de oudheid rond het Middellandse zeegebied, strekkend vanaf het oude Egypte tot aan het grondgebied van de Myceense, Minoïsche, Griekse, Etruskische en Romeinse beschaving. Dan is er een indrukwekkende verzameling van werken op papier, van aquarellen en schetsen met potlood tot verluchte boekillustraties en grafiek. Deze collectie kan putten uit ruim 60.000 werken in depot, daterend vanaf de late middeleeuwen, van bijvoorbeeld Albrecht Dürer tot aan het heden van bijvoorbeeld Georg Baselitz. In de Zuidvleugel van schloss Wilhelmshöhe, de Weißensteinflügel, kunnen bovendien ingerichte stijlkamers worden bezocht, die een uitstekend beeld geven van hoe de landgraven van Hessen-Kassel en hun gasten hebben gewoond en gewerkt in schloss Wilhelmshöhe.

De Gemäldegalerie Alte Meister vormt voor kunstliefhebbers van Europese kunst natuurlijk het hoofdgerecht. Het museum toot 500 schilderijen op drie etages, daterend vanaf de late gotiek tot en met het classicisme van de barok. Het zwaartepunt wordt gevormd door het werk van Vlaamse en Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw, met talrijke meesterwerken van Anthonie van Dyck, Jacob Jordaens, Frans Hals, Rembrandt en Rubens. Twee werken van Rembrandt vormen het absolute hoogtepunt van de collectie, Jacob zegent de zonen van Jozef uit 1656, en het portret dat hij van zijn vrouw maakte, Portret van Saskia van Uylenburgh, geschilderd tussen 1633 en 1642. Naast werk van Hals en Rembrandt zijn er ook genrestukken, portretten, stillevens en landschappen van kleinere Nederlandse grote meesters te zien, zo is er bijvoorbeeld van Paulus Potter het schilderij Een boer met zijn kudde uit 1648. Nog niet genoemde belangrijke kunstenaars in de collectie zijn verder onder meer Albrecht Altdorfer, Antonio Belluci, Jan Brueghel de Oude, Lucas Cranach de Oude, Giampietrino, Jan Gossaert, Maarten van Heemskerck, Bartolomé Esteban Murillo, Nicolas Poussin, Jan Steen en Titiaan.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
34131 Kassel, Duitsland
Telefoon: +49 (0)561 316 80-0

WEBSITE

Website Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel