Gemäldegalerie Alte Meister - Dresden

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden bevindt zich op het terrein van het Zwinger paleis, dat werd gebouwd in opdracht van keurvorst August de Sterke van Saksen (1670-1733). Het Zwinger is tussen 1710 en 1728 gerealiseerd in het centrum van de stad in een laat-barokke stijl. Het immense paleiscomplex met zijn gebouwen, binnenplaats en tuinen behoort tot de belangrijkste architectuur uit de barokperiode van Duitsland. Het museum voor oude kunst bevindt zich echter in het Semperbau, een apart gebouw, dat is ontworpen en gebouwd, halverwege de negentiende eeuw, door de Duitse architect en kunsttheoreticus Gottfried Semper (1803-1879). 

De Gemäldegalerie Alte Meister van Dresden in het Semperbau, binnen het voormalige paleiscomplex Zwinger (foto: Ingersoll, 2005)
De Gemäldegalerie Alte Meister van Dresden in het Semperbau, binnen het voormalige paleiscomplex Zwinger (foto: Ingersoll, 2005)

COLLECTIE SCHILDERKUNST

Het museum toont 300 schilderijen uit de kunstgeschiedenis van Europa uit de periode van de vijftiende tot en met de achttiende eeuw. Hoogtepunten in de collectie zijn onder meer Rustende Venus van Giorgione van omstreeks 1510, de Sixtijnse Madonna van Rafaël uit 1513-14 en Brieflezend meisje bij het venster, geschilderd omstreeks 1658 door Johannes Vermeer. Het museum bezit verder de grootste collectie kunstwerken van Lucas Cranach de Oude ter wereld. Voorts zijn er werken te zien van onder andere CanalettoAlbrecht Dürer, Jan van Eyck, Hans Holbein de Jonge, Jean-Étienne Liotard, Claude Lorrain, Bartolomé Esteban Murillo, Nicolas Poussin, Rembrandt en Peter Paul Rubens.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Sophienstraße,
01067 Dresden, Duitsland
Telefoon: +49 351 49 14 2000

OPENINGSTIJDEN
- Dagelijks van 10 tot 18 uur. Maandags gesloten.
- Feestdagen: onbekend.
 
WEBSITE

Website van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden