Gemäldegalerie - Berlijn

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Gemäldegalerie Alte Meister in Berlijn ging al in 1830 van start, al was dat op een andere locatie. Nu maakt het onderdeel uit van het Kulturforum in Berlijn, in een gebouw dat ontworpen is door de architecten Heinz Hilmer en Christoph Sattler uit München.

De Gemäldegalerie in het Kulturforum in Berlijn
De Gemäldegalerie in het Kulturforum in Berlijn

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De Gemäldegalerie in Berlijn bezit een van 's werelds meest toonaangevende verzamelingen van Europese oude kunst, met schilderkunst en beeldhouwkunst daterend vanaf de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Het museum telt 72 nauwkeurig met betrekking tot stijl en land ingerichte zalen met een totaal tentoonstellingsoppervlak van 7000 vierkante meter. De collectie Duitse kunst uit de genoemde periode is zonder twijfel de meest complete ter wereld, ook de collecties Nederlandse en Italiaanse kunst zijn overigens bijzonder uitgebreid. Uit de periode van de late gotiek en de noordelijke renaissance zijn er meesterwerken te zien van Hans Baldung Grien, Lucas Cranach de Oude, Albrecht Dürer, Hans Holbein de Jonge en Konrad Witz. Van Baldung Grien is er bijvoorbeeld het schilderij De kruisiging van Christus, geschilderd in 1512 en van Dürer het Portret van Jakob Muffel, dat hij in 1526 schilderde. Centraal gesitueerd in het museum, is er voor Rembrandt een aparte zaal ingericht, met daarin maar liefst zestien werken van zijn hand. Meesterwerken uit de laatste fase van zijn leven zijn onder meer Portret van Hendrickje Stoffels geschilderd omstreeks 1656, Mozes en de tafelen der wet en Jakob worstelend met de engel, beiden daterend van omstreeks 1659. Van Johannes Vermeer bezit het museum twee schilderijen, onder andere Het glas wijn dat hij tussen 1658 en 1660 maakte. Van Caravaggio is in de Berlijnse Gemäldegalerie het bekende schilderij Liefde overwint alles te zien, waarop we een gevleugelde Cupidofiguur zien, de liefde symboliserend, dat triomfeert over andere typisch menselijke bezigheden als muziek, oorlogvoering, wetenschap en bestuur. De muziek wordt gesymboliseerd door een aantal muziekinstrumenten aan de voeten van Cupido. Van de Italiaanse renaissancekunstenaar Andrea Mantegna is het schilderij De presentatie van Christus in de tempel te bewonderen, waarop geheel rechts zijn zelfportret is te zien, dat geldt als een van de eerste zelfportretten uit de renaissance. De stijlperiode van het rococo wordt vertegenwoordigd door meesterwerken van bekende grote namen, zoals Canaletto, Gainsborough en Watteau. Van de Duitser Anton Raphael Mengs zijn schilderijen te zien in de stijl van het neoclassicisme.

In totaal zijn er 1000 schilderijen te zien op de overzichtelijk ingedeelde zeer bezienswaardige permanente tentoonstelling van de Gemäldegalerie in Berlijn. Belangrijke nog niet genoemde kunstenaars zijn verder onder meer Albrecht Altdorfer, Giovanni Baglione, Giovanni Bellini, Gerard ter Borch, Sandro Botticelli, Dirk Bouts, Petrus Christus, Anthonie van Dyck, Johann Georg Edlinger, Adam Elsheimer, Geertgen tot Sint Jans, Hugo van der Goes, Jan Gossaert, Francisco Goya, Anton Graff, Frans Hals, Jan Davidsz. de Heem, Pieter de Hooch, Jacob Jordaens, Angelica Kauffmann, Lucas van Leyden, Hans Multscher, Rafaël, Christian Bernhardt Rode, Johann Rottenhammer, Rubens, Jacob van Ruisdael, Frans Snyders, Jan Steen, David Teniers de Jonge, Velázquez, Paolo Veronese en Rogier van der Weyden.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Matthäikirchplatz,
10785 Berlin, Duitsland
Telefoon: +49 30 266424242

WEBSITE

Bezoek de website van de Gemäldegalerie in Berlijn