Galleria Nazionale d'Arte Antica, Rome

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Galleria Nazionale d'Arte Antica is een kunstmuseum in Rome, dat gevestigd is in twee imposante paleizen. Palazzo Barberini is een naar de stijl van de barok aangepaste villa uit 1549 door de architect Carlo Maderno. De transformatie van het gebouw begon omstreeks 1627. Belangrijke architectonische aanpassingen en toevoegingen zijn vanaf 1629 gerealiseerd door Gian Lorenzo Bernini en Francesco Borromini. Palazzo Corsini werd in 1511 gebouwd, tijdens de hoogrenaissance. Ook dit paleis kent een geschiedenis van verschillende gedaanteverwisselingen, onder meer in 1655 toen het de residentie werd van Koningin Christina van Zweden, die naar Rome verhuisde omdat zij het katholieke geloof had aangenomen. In de achttiende eeuw werd het herbouwd door de architect Ferdinando Fuga. Palazzo Corsini ging in 1895 open voor het publiek als de Galleria Nazionale d'Arte Antica. In 1953 werd het Palazzo Barberini aan de tentoonstellingsruimte van het museum toegevoegd.

Palazzo Barberini, dat onderdeel uitmaakt van de Galleria Nazionale d'Arte Antica in Rome (foto: Mallowtek)
Palazzo Barberini, dat onderdeel uitmaakt van de Galleria Nazionale d'Arte Antica in Rome (foto: Mallowtek)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De wanden van de entreehal van het Palazzo Barberini zijn gedecoreerd met fresco's van Pietro da Cortona in 1632. Ze zijn bedoeld als een eerbetoon aan de familie Barberini, vooral aan Maffeo Barberini, de latere Paus Urbanus VIII, die de villa had gekocht en laten verbouwen. In het Palazzo Barberini concentreert de collectie zich op de periode van de Italiaanse schilderkunst vanaf de dertiende tot en met de achttiende eeuw. De zestiende en zeventiende eeuw zijn het best vertegenwoordigd. Een van de hoogtepunten in de collectie van het museum is het beroemde schilderij La Fornarina van Rafaël, dat hij schilderde in 1518-1519. Het is waarschijnlijk het portret van Margherita Luti, zijn vriendin en model in Rome. Al is dat niet helemaal zeker. Hoe dan ook, het inspireerde de neoclassicist Ingres eeuwen later tot zijn eveneens beroemde schilderij Rafaël en Fornarina uit 1814, te zien in het Fogg Museum in Cambridge Massachusetts. Belangrijke meesterwerken in het Palazzo Barberini zijn bovendien Narcissus van de Italiaanse barokkunstenaar Caravaggio, dat hij omstreeks 1595 schilderde en het dramatische Judith onthoofdt Holofernes, dat hij enkele jaren later maakte. In het Palazzo Corsini is de oorspronkelijke kunstverzameling van de familie Corsini te zien, zoals die al tentoongesteld moet zijn geweest in de achttiende eeuw.

In de twee paleizen zijn meesterwerken te bewonderen van Italiaanse en Europese meesters, onder meer: Fra Angelico, Pompeo Batoni, Domenico Beccafumi, François Boucher, Paul Bril, Agnolo Bronzino, Canaletto, Rosalba Carriera, Antonio Corradini, Piero di Cosimo, Anthonie van Dyck, Orazio Gentileschi, Luca Giordano, El Greco, Guercino, Hans Hoffmann, Hans Holbein de Jonge, Filippo Lippi, Lorenzo Lotto, Quintin Massys, Anton Raphael Mengs, Bartolomé Esteban Murillo, Giambattista Piazetta, Nicolas Poussin, Mattia Preti, Rembrandt, Guido Reni, José de Ribera, Salvator Rosa, Rubens, Andrea Sacchi, Andrea del Sarto, Daniel Seghers, Frans Snyders, IL Sodoma, Titiaan, Tintoretto, Rogier van der Weyden en Caspar van Wittel.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Palazzo Barberini
Via delle Quattro Fontane, 13,
00184 Roma RM, Italië
Telefoon +39 06 4814591
Palazzo Corsini
via della Lungara, 10
00165, Rome, Italië
Telefoon +39 06 68802323

WEBSITE

Website Galleria nazionale d'Arte Antica in Rome