Galleria dell'Accademia, Venetië

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Galleria dell'Accademia in Venetië, opgericht in 1750, maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de Accademia di Belle Arti di Venezia, de kunstacademie van Venetië. In 1879 werd het echter een onafhankelijk museum. De academie verhuisde in 2004 naar een ander adres in Venetië. Het museum Galleria dell'Accademia is gevestigd ten Zuiden van het Canal Grande. Het heeft een eigen halte bij de vaporetto, Venetiaanse openbaar vervoer per waterbus.

De Galleria dell'Accademia in Venetië
De Galleria dell'Accademia in Venetië

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De collectie van de Galleria dell'Accademia is toegespitst op Italiaanse kunst vanaf de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw, al kunnen er tevens enkele werken van buitenlandse meesters worden bewonderd. In het museum zijn werken van alle gangbare stijlen uit de genoemde periode te zien: Byzantijnse stijl, gotiek, renaissance, hoogrenaissance, maniërisme, barok en rococo. Het zwaartepunt van de verzameling ligt op het werk van kunstenaars van de Venetiaanse School, dat zijn kunstschilders en beeldhouwers die geboren en getogen zijn in Venetië of omgeving en daar hebben gewerkt. De Venetiaanse School ontstond en bloeide in de zestiende eeuw. De tweede bloeiperiode volgende tijdens de achttiende eeuw. Een van de hoogtepunten in de collectie is het immense spektakelstuk Gastmaal in het huis van Levi van de maniërist Paolo Veronese, dat hij schilderde in 1573. Wereldberoemde topstukken zijn verder Het onweer van Giorgione, geschilderd omstreeks 1507-1508, Maria-Tenhemelopneming van Tintoretto van omstreeks 1550 en Piëta Martinengo van Giovanni Bellini uit 1505. Ook van Gentile Bellini, Jacopo Bellini, Titiaan, Giambattista Tiepolo, Antonio Vivarini en Alvise Vivarini bezit het museum meerdere meesterwerken. Wie van Italiaanse renaissancekunst houdt mag de Galleria dell'Accademia in Venetië eigenlijk niet missen, zoals dat ook het geval is met de Galleria Borghese in Rome en Galleria degli Uffizi in Florence.

Nog niet vermelde kunstenaars in de collectie van de Galleria dell'Accademia zijn verder onder meer: Jacobello Alberegno, Marco Basaiti, Jacopo Bassano, Pompeo Batoni, Nicolaes Berchem, Francesco Bissolo, Paris Bordone, Mattia Bortoloni, Jheronimus Bosch, Valentin de Boulogne, Canaletto, Antonio Canova, Vittore Carpaccio, Rosalba Carriera, Giuseppe Maria Crespi, Carlo Crivelli, Bartolomeo Ferrari, Domenico Fetti, Jacobello del Fiore, Piero della Francesca, Francesco Guardo, Johann Liss, Pietro Longhi, Lorenzo Lotto, Francesco Maffei, Francesco Maggiotto, Giovanni Mansueti, Andrea Mantegna, Michele Marieschi, Michele di Matteo, Hans Memling, Giuseppe Moretti, Sebastiano del Piombo, Giambattista Pittoni, Mattia Preti, Andrea Previtali, Marco Ricci, Antonello de Saliba, Pietro de Saliba, Carlo Saraceni, Bernardo Strozzi, Giorgio Vasari, Lorenzo Veneziano, Paolo Veneziano, Antonio Maria Visentini, Giuseppe Zais en Francesco Zuccarelli.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Campo della Carita, 1050,
30123 Venezia VE, Italië
Telefoon +39 041 522 2247

WEBSITE

Italiaanstalige website van de Galleria dell'Accademia