Galleria dell'Accademia di Firenze, Florence

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het museum Galleria dell'Accademia di Firenze is gevestigd in het gebouw van de Accademia delle Arti del Disegno, de eerste kunstacademie van Europa, opgericht in 1561 door de kunstenaars Bartolomeo Ammanati (1511-1592), Agnolo Bronzino (1503- 1572) en Giorgio Vasari (1511-1574).

De Galleria dell'Accademia in Florence, met achterin David van Michelangelo
De Galleria dell'Accademia in Florence, met achterin David van Michelangelo

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het museum toont verschillende permanente collecties. De belangrijkste daarvan betreffen kunstwerken van de Italiaanse gotiek, renaissance en manïerisme, met schilderijen en altaarstukken van onder meer Alessandro Allori, Pacino di Bonaguida, Bronzino, Andrea di Cione, Bernardo Daddi, Taddeo Gaddi, Domenico Ghirlandaio, Giotto, Filippino Lippi, Nardo, Andrea Orcagna, Perugino, Jacopo da Pontormo, Cecchino del Salviati, Andrea del Sarto en Paolo Uccello. Topstukken uit de collectie zijn onder meer de Madonna del Mare, geschilderd tussen 1475 en 1480 door Sandro Botticelli en de Madonna della cintola e santi van Andrea di Giusta Manzini uit 1437 (zie afbeelding op deze pagina). Maar het museum geniet vooral internationale bekendheid vanwege het vijfeneenhalve meter hoge iconische marmeren beeld David van Michelangelo. Het kreeg in het museum van de academie een veilig onderkomen in 1873. Het beeld werd van zijn oorspronkelijk plekje in de buitenlucht op het Piazza della Signoria van Florence weggehaald om het voorgoed te beschermen tegen de elementen. Op het bekende plein staat tegenwoordig een replica van het beeld. De overige deelverzamelingen in de Galleria dell'Accademia betreffen Russische iconen en kunstwerken die door de studenten van de academie zijn gemaakt. 

In het gebouw van de Galleria dell'Accademia bevindt zich nog een tweede museum, dat onderdeel uitmaakt van het Luigi Cherubini conservatorium in Florence. Het laat een fraaie collectie van vijftig handgemaakte muziekinstrumenten zien. De eerste piano uit de geschiedenis, gemaakt in 1699 door Bartelomeo Cristofori in opdracht van de familie de' Medici staat er tentoongesteld. Sinds 2002 behoort ook een viool van de legendarische vioolbouwer Antonio Stradivari tot de collectie.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Via Ricasoli, 58/60,
50122 Firenze FI, Italië
Telefoon +39 055 238 8609

WEBSITE

Officiële Italiaanstalige website van de Galleria dell'Accademia Officieuze Engelstalige website van de Galleria dell'Accademia