Fine Arts Museums of San Francisco, San Francisco

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Fine Arts Museums of San Francisco is een ambitieuze organisatie die twee kunstmusea aanstuurt: het De Young Museum in Golden gate Park, opgericht in 1895, en het Legion of Honor Museum in Lincoln Park, dat in 1924 van start ging.

Het De Young Museum in het Golden Gate Park, San Francisco, Californië
Het De Young Museum in het Golden Gate Park, San Francisco, Californië

DE YOUNG

In het De Young Museum zijn de collecties Amerikaanse kunst, Afrikaanse kunst, Oceanische kunst en Kunst van de Inheemse bevolking van Noord- en Zuid-Amerika ondergebracht. In het De Young Museum is tevens de afdeling Kostuum en textiel gehuisvest en een deel van de collecties Fotografie en de collectie van de Achenbach Foundation for Graphic Arts, bestaande uit werken op papier, grafiek, tekeningen en schetsboeken van kunstenaars.

De afdeling Amerikaanse kunst bestaat uit 1000 schilderijen, 800 sculpturen en 3000 werken van toegepaste kunst. Het museum is in staat, mede dankzij het verwerven van de befaamde kunstverzameling van de familie Rockefeller, een compleet beeld te geven van de kunstgeschiedenis van de Verenigde Staten vanaf de zeventiende eeuw tot en met het heden. Belangrijke beeldhouwers, designers en kunstschilders in de collectie zijn onder meer: Carl Andre, Albert Bierstadt, Mary Cassatt, Frederic E. Church, Thomas Cole, John Singleton Copley, Thomas Hart Benton, Edward Hopper, George Inness, Georgia O'Keeffe, Willem de Kooning, Jacob Lawrence, Sol LeWitt, Morris Louis, Robert Motherwell, Louise Nevelson, Claes Oldenburg, Hiram Powers, Larry Rivers, Mark Rothko, David Smith, Frank Stella, Mark di Suvero, Wayne Thiebaud, Louis Comfort Tiffany, James Turrell, Grant Wood en Frank Llyod Wright. Hoogtepunt in de collectie is onder meer Binnenschippers op de Missouri, geschilderd in 1846 door George Caleb Bingham, een van de belangrijkste kunstenaars aan de Westkust van America, behorend tot de Hudson River School. Een topstuk is tevens The Ironworkers' Noontime van Thomas Anshutz uit 1880, dat een belangrijk voorbeeld is van de stroming van het realisme in Amerika.

Het Legion of Honor Museum in Lincoln Park, San Francisco, een van de twee musea, die deel uitmaken van de Fine Arts Museums of San Francisco
Het Legion of Honor Museum in Lincoln Park, San Francisco, een van de twee musea, die deel uitmaken van de Fine Arts Museums of San Francisco

Legion of Honor

In het Legion of Honor Museum zijn de afdelingen Europese schilderkunst, Europese toegepaste kunsten en beeldhouwkunst, Kunst van de oudheid en een deel van de collecties Fotografie en de Achenbach Foundation for Graphic Arts ondergebracht. De afdeling Europese schilderkunst kan putten uit een verzameling van 800 schilderijen, waarvan er permanent 250 te zien zijn. De collectie bevat meesterwerken uit de periode vanaf de veertiende tot en met de twintigste eeuw. De sporen van de stichters van het museum, Adolph B. and Alma de Bretteville Spreckels, zijn nog gedeeltelijk zichtbaar in de vorm van een zwaartepunt op Franse schilderkunst uit de achttiende en de negentiende eeuw. Latere giften van verzamelaars aan het museum hebben ervoor gezorgd dat ook werken van kunstenaars uit andere landen en perioden zijn toegevoegd, zoals de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Toonaangevende kunstenaars in de collectie van het Legion of Honor Museum zijn onder meer: Fra Angelico, William-Adolphe Bouguereau, Gustave Caillebotte, Jean-Baptiste Carpeaux, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Jean-Baptiste Camille Corot, Anthony van Dyck, Théodore Géricault, Thomas Gainsborough, El Greco, Pieter de Hooch, Laurent de la Hyre, Édouard Manet, Claude Monet, Rembrandt van Rijn, Joshua Reynolds, Auguste Rodin, Peter Paul Rubens, Georges Seurat, Giovanni Battista Tiepolo, James Tissot, Georges de la Tour en Édouard Vuillard.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
De Young
50 Hagiwara Tea Garden Drive, San Francisco,
CA 94118 Verenigde Staten
Telefoon: +1 415.750.3600 
Legion of Honor
100 34th Avenue, San Francisco,
CA 94121 Verenigde Staten
Telefoon: +1 415.750.3600 

WEBSITE

Website Fine Arts Museums of San Francisco