Eskenazi Museum of Art, Bloomington

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

In het hart van de campus van de universiteit van Indiana in Bloomington staat het Eskenazi Museum, gebouwd door de wereldvermaarde Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei (1917). Het museum biedt op haar drie etages een reis door de kunst van alle continenten, beschavingen en culturen op basis van een verzameling van meer dan 45.000 unieke objecten, ondergebracht in negen deelgebieden.

Het Eskenazi Museum of Art, verbonden aan de Indiana University in Bloomington, in de staat Indiana, USA
Het Eskenazi Museum of Art, verbonden aan de Indiana University in Bloomington, in de staat Indiana, USA

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

In de afdeling Europese en Amerikaanse kunst probeert het Eskenazi Museum een zo compleet mogelijk beeld te geven van de kunstgeschiedenis van West-Europa en die van de Verenigde Staten vanaf de Middeleeuwen tot en met het heden. Dit betekent dat zoveel mogelijk verschillende kunstenaars, kunstenaarsbewegingen, stromingen en stijlen aan bod komen in de collectie, uit zoveel mogelijk landen. De nadruk ligt op schilderkunst, maar er is ook aandacht voor beeldhouwkunst. Er is werk van tientallen wereldberoemde kunstenaars, onder wie onder andere Alexander Archipenko, Gustave Caillebotte, Marcel Duchamp, Luca Giordano, Ernst Ludwig Kirchner, Henri Matisse, Monet, Picasso, Jackson Pollock, Man Ray, Kurt Schwitters, Élisabeth Vigée-Le Brun en Maurice de Vlaminck, naast een veelvoud aan minder bekende en totaal onbekende meesters. Tot de hoogtepunten van de collectie van die laatste categorie kunstenaars behoren onder meer het op groot formaat uitgevoerde schilderij De bespotting van Christus van omstreeks 1640 van de Utrechtse caravaggist Matthias Stom en Winter schemerlicht van de Amerikaan Sanford Robinson Gifford, een prominent vertegenwoordiger van de laat romantische kunststroming Hudson River School, geschilderd in 1862. De bezienswaardige collectie van het museum omvat werken van de renaissance, maniërisme, barok, rococo, neoclassicisme, romantiek, realisme, symbolisme, impressionisme, expressionisme, kubisme en dadaïsme.

Het veelzijdige Eskenazi Museum of Art biedt voorts kunst van de oude Egyptenaren, Etrusken, Grieken, Romeinen en andere oude beschavingen. Er is een afdeling Aziatische kunst, afkomstig uit landen als Afghanistan, Cambodja, China, Japan, Thailand en Vietnam. Weer een andere deelcollectie is specifiek toegespitst op de Islam en Islamitische cultuur, met onder meer keramiek en heilige manuscripten uit India, Irak en Iran. Een volgend verzamelgebied is de kunst, die is gemaakt door de culturen rondom de Stille Oceaan met kunstwerken uit Australië, Micronesië, Nieuw-Guinea en Polynesië. Ook van het continent Afrika bezit het museum een kunstcollectie, die zich concentreert op kunst uit de landen, die beneden de Sahara zijn gelegen. Natuurlijk wordt ook de vroegere kunstgeschiedenis van het Amerikaanse continent in beeld gebracht, door middel van kunst van culturen uit Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika, onder meer met enkele hoogtepunten uit de Mexicaanse en de Mayacultuur. Een apart verzamelgebied van het Eskenazi Museum of Art is tot slot werk op papier, waar tekeningen, foto's en prenten onder vallen. Deze collectie omvat kunstwerken vanaf ruwweg de vijftiende tot en met de twintigste eeuw. Bijzonder imposant is hier het deel dat de periode van de moderne kunst beslaat, en dan specifiek vanaf het impressionisme tot en met het surrealisme.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
1133 E 7th St, Bloomington,
IN 47405, Verenigde Staten
Telefoon: +1 812-855-5445

WEBSITE

Website van het Eskenazi Museum of Art