El Escorial, San Lorenzo de El Escorial

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

El Escorial is het belangrijkste architectonische monument uit de periode van de Spaanse renaissance. Het immense complex, bestaande uit een paleis, klooster, bibliotheek, basiliek en mausoleum, waarin elf Spaanse koningen begraven liggen, werd gebouwd tussen 1563 en 1584. Het is gerealiseerd in opdracht van koning Filips II van Spanje door de architect Juan Bautista de Toledo, en na diens dood afgemaakt door Juan de Herrera.

El Escorial in San Lorenzo El Escorial, vanuit de lucht gezien (foto: Turismo Madrid Consorcio Turístico)
El Escorial in San Lorenzo El Escorial, vanuit de lucht gezien (foto: Turismo Madrid Consorcio Turístico)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Zo sober, symmetrisch en strak El Escorial oogt aan de buitenzijde, zo rijkelijk gedecoreerd is het in tegenstelling aan de binnenzijde. Specifiek voor het complex zijn kunstwerken, altaarstukken, wand- en plafondfresco's gemaakt door enkele vooraanstaande Italiaanse en Spaanse kunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw. Tot hen behoren Claudio Coello, El Greco, Luca Giordano, Pellegrino Tibaldi en Federico Zuccaro. Een van de hoogtepunten is het immense Het martelaarschap van de Heilige Mauritius dat zich bevindt in de Patio van de vier evangelisten, een klein vrijstaand gebouwtje met markante koepel, dat zich bevindt in het centrum van de binnentuin van het klooster. Het meesterwerk is door El Greco omstreeks 1580-1582 geschilderd.
In El Escorial kan tevens een indrukwekkende verzameling op de ezel gemaakte schilderijen en andere kunstwerken van kunstenaars uit de renaissance, barok en Vlaamse primitieven worden bezichtigd. Deze aanvullende collectie is geschonken aan El Escorial door het Spaanse koningshuis. Topstukken zijn onder meer Het dragen van het kruis van Jheronimus Bosch uit 1498, Landschap met de heilige Christoffel van Joachim Patinir, daterend van omstreeks 1522, en Madonna met kind en rozenkrans van Artemisia Gentileschi uit 1650-51.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Av Juan de Borbón y Battemberg, s/n,
28200 San Lorenzo de El Escorial, Madrid, Spanje
Telefoon: +34 918 90 50 11

WEBSITE

Bezoek de website van het El Escorial Website Klooster El Escorial (Spaanstalig)