Detroit Institute of Arts, Detroit

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Detroit Institute of Arts (DIA) werd aan het einde van de negentiende eeuw opgericht, in 1883. Met een collectie van ruim 65.000 kunstvoorwerpen behoort het museum tot de grootste musea in de Verenigde Staten. Het museum bestaat uit meer dan 100 museumzalen op een totaal tentoonstellingsoppervlak van ruim 61.000 vierkante meter. Het gebouw geniet aanzien onder architecten. Het is ontworpen door de oorspronkelijk uit Frankrijk afkomstige architect Paul Philippe Cret (1876-1945) in beaux-arts stijl, een negentiende-eeuwse neostijl geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Kenmerkend voor het exterieur van het museum is dat het geheel bekleed is met witmarmeren platen.

Entree van het Detroit Institute of Arts in het centrum van de stad Detroit, in de staat Michigan, USA (foto: Andrew Jameson)
Entree van het Detroit Institute of Arts in het centrum van de stad Detroit, in de staat Michigan, USA (foto: Andrew Jameson)

BREDE COLLECTIE

De collectie omvat kunst vanaf de vroegste beschavingen tot en met het heden van culturen van over de gehele wereld. Het museum is haast in staat haar bezoekers inzicht bieden in de complete kunstgeschiedenis van de mensheid. Een grote afdeling is bijvoorbeeld de kunst van de oorspronkelijke inheemse bevolking van de Amerika's. Het toont maskers, figuren, gebruiksvoorwerpen en andere objecten van hout, steen, metaal, terracotta en textiel uit Canada, Costa Rica, Mexico, Peru en verschillende andere landen van het Amerikaanse continent. Deze deelcollectie bestaat uit bijna 3800 objecten, gemaakt binnen een tijdsperiode van 3000 jaar. Vergelijkbaar zijn de afdelingen Afrikaanse, Aziatische (China, Japan en Korea), Oud-Egyptische, Oceanische kunst en kunst uit de wereld van de Islam en het Midden Oosten.
 

KUNSTGESCHIEDENIS EUROPA

De afdeling Europese kunst toont schilderkunst, beeldhouwkunst en werken op papier vanaf de klassieke oudheid van de Grieken en Romeinen tot en met de moderne kunst van de jaren vijftig van de twintigste eeuw. De collectie bezit een haast encyclopedische allure en compleetheid vanaf de twaalfde eeuw na Christus. Meer dan duizend schilderijen van de belangrijkste Europese kunstenaars, stijlen en stromingen zijn permanent op zaal te bewonderen. Toch zijn er onvermijdelijk hiaten in de collectie, zo ontbreken Piet Mondriaan en Johannes Vermeer. Hollandse meesters zijn desondanks goed vertegenwoordigd. Van de Utrechtse Caravaggist Dirk van Baburen is er het genrestuk Het concert van omstreeks 1623. Van Jacob van Ruisdael, die geldt als Nederlands beroemdste landschapsschilder van de Gouden Eeuw, is er het schilderij De Joodse begraafplaats, dat hij omstreeks 1655 schilderde. Van Rembrandt is er De visitatie uit 1640. Van Van Gogh bezit het museum Zelfportret met strohoed uit 1887. Van de Duitser Hans Holbein de Jonge is er Portret van een vrouw te bewonderen, geschilderd tussen 1532 en 1534. Van de Zwitser Henri Fuseli bezit het museum het wereldberoemde iconische schilderij De nachtmerrie uit 1781. Het ontroerende suikerzoete schilderij De notenverzamelaars uit 1882 van de Fransman William-Adolphe Bouguereau behoort tot de publiekslievelingen van het museum. De genoemde schilderijen vormen zomaar het topje van de ijsberg aan Europese meesterwerken uit de collectie van het Detroits Institute of Arts. Het is beslist ondoenlijk om een lijst van belangrijkste kunstenaars uit de collectie op te stellen, gezien de overdadige kwaliteit van de collectie. Hier toch enkele overtuigende namen: Karel AppelMax Beckmann, Giovanni Bellini, Gerard ter Borch, Brancusi Pieter Brueghel de Oude, Paul Cézanne, Lucas Cranach de Oude, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Albrecht Dürer, Jan van Eyck, Gauguin, GoyaKandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc Monet, Edvard Munch, PicassoRodin (onder andere een exemplaar van zijn meesterwerk De denker), Henri RousseauRubens en Velázquez.
 

KUNSTENAARS VERENIGDE STATEN

De afdeling Amerikaanse kunst is zo mogelijk nog completer dan de afdeling Europese kunst. Er zijn in de Verenigde Staten slechts twee andere musea, die de collectie van het Detroit Institute in omvang en diversiteit kunnen evenaren. Amerikaanse kunstenaars in de collectie zijn onder meer: John White Alexander, John James Audubon, George Bellows, George Caleb Bingham, Alexander Calder, Mary Cassatt, Frederic Edwin Church, Thomas Cole, John Singleton Copley, Robert Colescott, Leon Dabo, Thomas Wilmer Dewing, Thomas Eakins, Sam Francis, Childe Hassam, Robert Henri, Winslow Homer, George Inness, Georgia O'Keeffe, Franz Kline, Willem de Kooning, Martin Lewis, Roy Lichtenstein, Charles Willson Peale, Rembrandt Peale, Duncan Phyfe, Hiram Powers, Frederic Remington, Paul Revere, Larry Rivers, Mark Rothko, Augustus Saint-Gaudens, John Singer Sargent, John French Sloan, Tony Smith, Gilbert Stuart, Yves Tanguy, Henry Ossawa Tanner, Louis Comfort Tiffany, Andy Warhol, Benjamin West, William T. Williams, Anne Wilson, Andrew Wyeth en James McNeill Whistler.

Naast de genoemde verzamelingen zijn er nog de afdelingen Prentkunst, tekeningen en fotografie, Hedendaagse kunst en Podiumkunsten (met foto's uit films en theatervoorstellingen).

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
5200 Woodward Ave, Detroit,
MI 48202, Verenigde Staten
Telefoon: +1 (313) 833-7900

WEBSITE

Bezoek de website van het Detroit Institute of Arts