Kunstenaarsvereniging de Ploeg

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Jan Wiegers, Interieur Bohemien, Groninger Museum (de afbeelding is ter beschikking gesteld door het Groninger Museum)
Jan Wiegers, Interieur Bohemien, Groninger Museum (de afbeelding is ter beschikking gesteld door het Groninger Museum)

Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden. Daarnaast wilden ze kunstenaars en publiek kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en literatuur in de vorm van exposities en lezingen.

Wobbe Alkema, Compositie 19, Groninger Museum  (de afbeelding is ter beschikking gesteld door het Groninger Museum)
Wobbe Alkema, Compositie 19, Groninger Museum (de afbeelding is ter beschikking gesteld door het Groninger Museum)

Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. De laatste bedacht de verenigingsnaam. Hij oordeelde dat in Groningen ten aanzien van moderne kunst nog veel terrein moest worden ontgonnen en stelde daarom de naam 'De Ploeg' voor.
Het werk van de leden van Kunstenaarsvereniging De Ploeg behoort tot de belangrijkste deelcollecties van het Groninger Museum, dat tevens het H.N. Werkman archief beheert van de Groningse drukker/kunstenaar en vooraanstaand Ploeglid Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945).