Dallas Museum of Art, Dallas

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Kunstmuseum, opgericht in 1903 en sinds 1984 gevestigd op de huidige locatie, dat put uit een collectie van meer dan 24.000 objecten, om samen het verhaal te vertellen van 5000 jaar kunstgeschiedenis van verschillende culturen uit verschillende stijl- en tijdsperioden.

Dallas Museum of Art in de stad Dallas, Texas, USA (foto: KeithJonsn)
Dallas Museum of Art in de stad Dallas, Texas, USA (foto: KeithJonsn)

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

De collectie van het museum werd in 1985 aanzienlijk uitgebreid met de Wendy and Emery Reves Collection, onder meer bestaande uit 1400 schilderijen, beelden, tekeningen en toegepaste kunstvoorwerpen van vooraanstaande impressionisten, postimpressionisten en meesters van de klassieke moderne kunst. Om de gift te kunnen plaatsen voegde de architect van het museum, Edward Larrabee Barnes (1915-2004), vijf zalen toe aan het museumgebouw, die het huis van het genereuze verzamelaarsechtpaar 'Villa La Pausa' in het Zuiden van Frankrijk exact weerspiegelden. In dit gedeelte kunnen werken van Pierre Bonnard, Paul Cézanne, Gustave Courbet, Honoré Daumier, Paul Gauguin, Édouard Manet, Claude Monet, Camille PissarroAuguste Rodin, Henri de Toulouse-Lautrec en Vincent van Gogh worden bewonderd. In dit gedeelte van het museum is van Courbet Vos in de sneeuw te zien, dat hij schilderde in 1860 en van Pissarro Appeloogst bij Éragny-sur-Epte uit 1888. Eerder in de geschiedenis van het museum bundelden het Dallas Museum of Fine Arts en het Museum of Contemporary Art al hun krachten. Een ingrijpende fusie-operatie had ervoor gezorgd dat de permanente collectie van het nieuwe Dallas Museum of Art, dat zodoende in 1963 ontstond, werk kon tonen van belangrijke Europese kunstenaars als Francis Bacon, Matisse, Mondriaan en Odilon Redon. Toch willen deze heugelijke vooruitstrevende feiten uit de geschiedenis van het museum niet zeggen dat het museum geen beeldende kunst van Amerikanen verzameld. Integendeel. Het museum bezit werk van grote namen uit de Amerikaanse kunstgeschiedenis als George Bellows, Mary Cassatt, Thomas Cole, Childe Hassam, Edward Hopper, Franz Kline, Georgia O'Keeffe, Willard Metcalf, Gerald Murphy, Jackson Pollock, Mark RothkoJohn Singer Sargent en Andrew Wyeth. Een hoogtepunt uit de collectie is het grote schilderij De ijsbergen uit 1861 van Frederic Edwin Church, een van de voormannen van de laat-romantische Hudson River School.

Meer kunstenaars in de collectie van Dallas Museum of Art:
Uit de periode van de Europese oude kunst onder meer Canaletto, El Greco en Jacques-Louis David. Hedendaagse kunstenaars: Jasper Johns, Ellsworth Kelly, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Nic Nicosia, Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen, Sigmar Polke, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, Cindy Sherman, Robert Smithson, Thomas Struth en Sol LeWitt.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
1717 N Harwood St, Dallas,
TX 75201, Verenigde Staten
Telefoon: +1 214-922-1200

WEBSITE

Bezoek de website van het Dallas Museum of Art