Courtauld Gallery - Londen

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Courtauld Gallery, hartje Londen, is relatief gezien een klein kunstmuseum, maar het onderscheidt zich wel van vele andere musea in de wereld vanwege de gemiddeld hoogwaardige kwaliteit van het verzamelde en getoonde werk. Dat komt wellicht omdat het museum verbonden is aan het gelijknamige instituut voor kunstgeschiedenis, het Courtauld Institute of Art, dat valt onder de Universiteit van Londen. Het instituut heeft in zijn korte bestaansgeschiedenis de status veroverd wereldwijd tot de beste leerscholen in de studie kunstgeschiedenis te behoren. Sinds 1989 is het prestigieuze instituut en het inpandige museum gevestigd in het gedistingeerde Somerset House aan de Strand.

De Courtauld Gallery in Londen maakt onderdeel uit van het Courtauld Institute of Art
De Courtauld Gallery in Londen maakt onderdeel uit van het Courtauld Institute of Art

DE KUNSTCOLLECTIE VAN DE COURTAULD GALLERY

Het Museum ging in 1932 van start met de verzameling van de industrieel en kunstverzamelaar Samuel Courtauld (1876-1947), die ook behoorde tot de oprichters van het universitaire kunsthistorisch instituut in datzelfde jaar. Hij stond aan het hoofd van het internationaal opererende familiebedrijf Courtaulds, dat stoffen, textiel en kleding produceerde. Nadat hij in 1917 een tentoonstelling had gezien in de Tate Gallery in Londen van de kunstverzameling van de Ierse kunsthandelaar en museumdirecteur Hugh Lane, raakte hij geïnteresseerd in kunst. Zijn eigen kunstverzameling, die hij na zijn dood naliet aan de Courtauld Gallery, bestond uit het werk van vooraanstaande kunstenaars van het impressionisme, zoals Édouard Manet en Pierre-Auguste Renoir, en van de belangrijkste voormannen van het postimpressionisme, zoals Paul Cézanne. Courtauld behoorde in de jaren twintig tot de eerste serieuze Engelse verzamelaars van schilderijen van deze twee kunststromingen. Hij bleek tevens een neus voor kwalitatief belangrijke sleutelwerken te hebben. Zo kwam hij in het bezit van enkele iconische meesterwerken. Ze behoren nog altijd tot de topstukken van de Courtauld Gallery en hebben een plekje in de canon van de kunstgeschiedenis. Hier moeten worden genoemd: De loge van Renoir uit 1874, Een bar in de Folies-Bergère van Manet, Mont Sainte-Victoire van Cézanne van omstreeks 1887, Zelfportret met verbonden oor uit 1889 van Vincent van Gogh en Nimmermeer uit 1897 van Paul Gauguin.
 

MEER VERZAMELINGEN

Het is niet alleen bij de verzameling van Courtauld gebleven. Vele private schenkingen versterkten de collectie. Zo liet de vermaarde Engelse kunstcriticus Roger Fry (1866-1934) in 1934 zijn collectie moderne kunst na aan de Courtauld Gallery. In 1952 volgde een belangrijke collectie van werken van oude meesters, onder wie Lucas Cranach de Oude en Peter Paul Rubens. Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw volgde een bijzondere donatie aan het museum van werk op papier van de Engelse kunstschilder William Turner. Eind jaren zeventig verwierf de Courtauld Gallery nog 'The Princes Gate Collection', op verzoek van de schenker zogenaamd een anonieme kunstverzameling, maar in werkelijkheid die van de bevlogen Engels-Oostenrijkse kunstverzamelaar en kunsthistoricus Count Antoine Seilern (1801-1876). Deze collectie was van het hoogstaande niveau van die van Courtauld en bestond uit schilderijen, tekeningen en grafiekbladen van onder meer Robert Campin, Charles-François Daubigny, Edgar Degas, Anthonie van Dyck, Oskar Kokoschka, Michelangelo, Camille Pissarro, Rembrandt, Renoir, Rubens, Giovanni Battista Tiepolo en vele andere prominente kunstenaars. Niet zijn hele erfenis ging naar de Courtauld Gallery, een klein gedeelte van zijn collectie liet hij na aan het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Somerset House
Strand, Londen WC2R 0RN, Engeland
Telefoon: +44 (0) 20 3947 7777 en +44 (0) 20 7848 2526

OPENINGSTIJDEN
- Dagelijks van 10 tot 18 uur
- Feestdagen: onbekend.
 
WEBSITE

Bezoek de website van de Courtauld Gallery in Londen