Centre Georges Pompidou, Parijs

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Centre Georges Pompidou, ook kortweg Centre Pompidou genoemd, opende in 1977 de deuren voor het publiek. Het kunstmuseum annex theaterzaal, bioscoop, muziekcentrum en zalencomplex ten behoeve van symposia is gevestigd in het karakteristieke gebouw van de Italiaanse architect Renzo Piano (Genua, 1937) en zijn Britse collega Richard Rogers (Florence, 1933). Het controversiële bouwwerk verwierf wereldwijd pijlsnel bekendheid, mede vanwege de zichtbare roltrappen aan de buitenzijde van het gebouw, aangelegd in enorme doorzichtige pijpen, die de verdiepingen van het immense kunstpaleis met elkaar verbinden. Op de bovenste etage aangekomen, op bijna vijftig meter hoogte, wacht de bezoeker een adembenemend uitzicht over het centrum van Parijs.

Centre Georges Pompidou in Beaubourg in het hartje van Parijs.
Centre Georges Pompidou in Beaubourg in het hartje van Parijs.

DE COLLECTIE

In 1947 werd de basis gelegd voor de huidige collectie van Centre Georges Pompidou. Dat jaar werd een nieuw kunstmuseum gevestigd in het Palais de Tokyo. Het museum erfde de collectie van het voormalige Musée du Luxembourg, dat al in 1819 haar deuren opende voor het publiek. Dat museum verzamelde namens de Franse overheid topstukken van levende Franse kunstenaars. Bovendien werden werken uit de collectie het Musée Jeu de Paume toegevoegd, om zodoende ook werk van buitenlandse toonaangevende kunstenaars te kunnen tonen in het nieuwe museum. Het hart van de collectie bestond echter uit topstukken van Pierre Bonnard, Georges Braque, Robert Delaunay, Matisse en Picasso. De collectie van het Palais de Tokyo verhuisde naar het nieuw Centre Georges Pompidou. Vanaf de opening in 1977 ging het museum actief kunst verwerven van buitenlandse hoofdrolspelers in de twintigste-eeuwse Westerse kunstgeschiedenis en in de wereld van de hedendaagse kunst, zoals Joseph Beuys, Giorgio de Chirico, Lucio Fontana, Magritte, Mondriaan, Jackson Pollock en Andy Warhol. Ook bleef het museum werk van de meest toonaangevende hedendaagse Franse kunstenaars verzamelen, onder wie Yves Klein. Mede vanwege de geschetste erfenis en het ambitieuze museumbeleid behoort Centre Pompidou tegenwoordig, met een collectie van intussen ruim 100.000 objecten en kunstwerken, daterend vanaf 1905 tot heden, tot de grootste musea ter wereld op het gebied van de moderne en hedendaagse kunst. Nieuwere kunstvormen als fotografie, videokunst, experimentele film en mediakunst werden in vergelijking tot andere musea redelijk snel aan de collectie toegevoegd. In 1993 maakte het museum nog een extra stap door design en industriële vormgeving op te nemen in de collectie, sindsdien heet het museum officieel 'Musée national d'art moderne - Centre de création industrielle.' Centre Georges Pompidou bezit tevens werken van onder meer: Jean Arp, Balthus, Hans Bellmer, Marc Chagall, Brancusi, Dali, Jean Dubuffet, Marcel Duchamp, Raoul Dufy, Jean Fautrier, Juan Gris, Wassily Kandinsky, Fernand Léger, Raoul Hausmann, Henri Laurens, Barnett Newman, Francis Picabia en Mark Rothko.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Place Georges-Pompidou,
75004 Paris, Frankrijk
Telefoon:  +33 (0)1 44 78 12 33

OPENINGSTIJDEN
- Dagelijks van 11 tot 21 uur. Dinsdags gesloten. Donderdags tevens geopend van 21 tot 23 uur voor de exposities op de zesde etage.
- Feestdagen: 1 mei gesloten
 
WEBSITE

Website van Centre Georges Pompidou in Parijs