Centraal Museum

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Centraal Museum is grotendeels gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster, dat eerder dienst heeft gedaan als weeshuis, militaire paardenstal en psychiatrisch ziekenhuis.

Het Centraal Museum, dat gevestigd is op Agnietenstraat 1 in Utrecht
Het Centraal Museum, dat gevestigd is op Agnietenstraat 1 in Utrecht

Het is in 1999 verbouwd door de architecten Stéphane Beel, Lieven Achtergael en Peter Versseput. Het museum bestaat tegenwoordig uit een verzameling gebouwen rond een grote binnentuin.

Het Centraal Museum laat zien, dat Utrecht al eeuwenlang geldt als voedingsbodem voor artistiek en cultureel talent van nationaal en internationaal niveau. Zo beschikt het, tevens oudste stedelijk museum van Nederland, over de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld en toont het originele tekeningen en ander werk van de wereldberoemde Dick Bruna. Ook de collectie oude meesters met onder andere werken van Abraham Bloemaert, Hendrick ten Brugghen, Gerard van Honthorst en Jan van Scorel is beslist de moeite waard. De collectie heeft een collectie moderne kunst, waarin o.a. werk te zien is van Pyke Koch, Carel Willink, Charley Toorop en Theo van Doesburg. Speciaal is er aandacht in de collectie voor de nieuwe zakelijkheid, magisch realisme en surrealisme. Naast het werk van al deze beroemde Utrechtse en Nederlandse kunstenaars uit heden en verleden biedt het Centraal Museum een overzicht van 2000 jaar geschiedenis, en is er steeds aandacht voor het heden met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst.
 

Bezoek de website van het Centraal Museum in Utrecht