Baltimore Museum of Art, Baltimore

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het Baltimore Museum of Art werd in 1914 opgericht. Het beheert verschillende collecties met kunstschatten uit Afrika, Noord- en Zuid America, Azië en Europa en van verschillende eilandculturen uit de Stille Oceaan, zoals Polynesië en de Fiji eilanden.

Entree van het Baltimore Museum of Art in de stad Baltimore in de staat Maryland
Entree van het Baltimore Museum of Art in de stad Baltimore in de staat Maryland

COLLECTIE IN VOGELVLUCHT

Het museum kan putten uit 95.000 objecten, variërend van tekeningen, prenten en foto's tot wandkleden, schilderijen, beeldhouwkunst en toegepaste kunstvoorwerpen. Hoogtepunten van vervlogen culturen zijn onder meer de keramische objecten uit het oude Peru en van de Azteekse en Mayacultuur, en vloermozaïeken uit Antiochië, een streek in het huidige Turkije. In de collectie Europese kunst zijn onder meer werken te zien van kunstenaars als Frans Hals, Rembrandt en Titiaan, maar de echte parels van het museum bevinden zich tussen de werken van de negentiende eeuw en de periode van de klassieke moderne kunst.

Liefhebbers van Matisse kunnen hier hun hart ophalen, het museum bezit de grootste collectie werken van deze kunstenaar ter wereld. Baltimore was ooit de thuishaven van de Cone Sisters, die als gedreven kunstverzamelaars actief waren in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Claribel Cone (1864–1929) en Etta Cone (1870–1949) verzamelden het werk van Franse avant-garde schilders en reisden daarvoor speciaal naar Parijs. Ze raakten er bevriend met Matisse en Picasso en de beroemde collega kunstverzamelaar Gertrude Stein. Ze kochten van Matisse onder meer het schilderij Blauw naakt (Souvenir van Biskra), dat hij in 1907 schilderde en dat wordt gerekend tot de canon van de moderne kunst. Van Cézanne verwierven ze een doek uit misschien wel zijn beroemdste schilderijenserie van de berg Mont Sainte-Victoire, getiteld Mont Sainte-Victoire, gezien vanaf de Bibémus steengroeve. Naast het werk van de drie genoemde kunstenaars kocht het duo werken aan van Edgar Degas, Gauguin, Van Gogh, Manet en Renoir. De collectie van de zussen, bestaande uit 3000 werken waarvan 500 van Matisse, is grotendeels aan het Baltimore Museum of Art geschonken en is daar gedeeltelijk te bewonderen.

In de collectie Amerikaans kunst is werk te zien van onder meer Thomas Cole, John Singleton Copley, Thomas Eakins, Thomas Hart Benton, Childe Hassam, Georgia O'Keeffe en John Singer Sargent. Foto's zijn er onder meer van Imogen Cunningham, Man Ray, Alfred Stieglitz en Paul Strand. Ook het werk van grote namen uit de periode van de hedendaagse kunst, vanaf de jaren zestig, ontbreekt niet aan de collectie van het museum. Er is werk te zien van onder meer Olafur Eliasson, Phillip Guston, Oliver Herring, Guyton en Walker, Jasper Johns, Donald Judd, Yayoi Kusama, Josephine Meckseper, Sarah Oppenheimer, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, Rirkrit Tiravanija en Andy Warhol.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
10 Art Museum Dr, Baltimore,
MD 21218, Verenigde Staten
Telefoon: +1 443-573-1701

WEBSITE

Website van het Baltimore Museum of Art