Ashmolean Museum - Oxford

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het statige onderkomen van het Ashmolean Museum dateert van 1678-1683. Het is het eerste universiteitsmuseum, dat in het begin van zijn bestaan enkele collecties toonde, die door de wetenschapper, politicus, militair en erudiete vrijmetselaar Elias Ashmole (1617-1692) aan de universiteit van Oxford waren geschonken. De nalatenschap van Ashmole bestond tevens uit een antiquarische bibliotheek met kostbare manuscripten. In de eeuwen daarna is de collectie van het museum gaandeweg uitgebreid met allerhande kunst- en gebruiksvoorwerpen, schilderijen en archeologische vondsten.

De entree van het Ashmolean Museum aan Beaumont Street in Oxford (foto: Sarah Casey)
De entree van het Ashmolean Museum aan Beaumont Street in Oxford (foto: Sarah Casey)

De collectie van het Ashmolean Museum is veelzijdig. Naast kunst zijn er antiquiteiten en munten te zien van de Europese prehistorie en het Oude Egypte tot de Europese middeleeuwen en het Byzantijnse rijk. Zeer de moeite waard is de collectie gebruiksaardewerk en sculpturen van de Minoïsche beschaving, die bestond tussen circa 3000 en 1200 voor Christus. De Britse archeoloog Arthur John Evans (1851-1941), die van 1884 tot 1904 conservator was van het museum, heeft door zijn opgraving van het paleis van Knossos op Kreta, tussen 1900 en 1931, belangstelling voor de kunst en cultuur van die oude beschaving leven ingeblazen. Specifiek uit de Engelse geschiedenis is er veel in het Ashmolean Museum te zien, zoals het dodenmasker van de republikeinse staatsman en militair Oliver Cromwell (1599-1658), die geschiedenis schreef doordat hij de monarchie afschafte en de toenmalige Engelse koning Karel I liet onthoofden. De rijke verzameling muziekinstrumenten van het museum biedt vele unieke stukken, zoals de Messiah-Salabue Stradivarius, een van de violen van de legendarische Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari (1644-1733) uit Cremona.
 

KUNST IN HET ASHMOLEAN MUSEUM

Het Ashmolean Museum laat zowel Oosterse als Westerse kunst zien. De verzameling bestaat uit beeldende en toegepaste kunst. Op het gebied van de beeldhouwkunst moet de deelcollectie van ongeveer 900 marmeren beelden en fragmenten daarvan uit de klassieke oudheid van Grieken en Romeinen worden genoemd. Het behoort tot de grootste van Engeland. Op het gebied van de schilderkunst zijn er grote deelverzamelingen van de Italiaanse renaissance, de Hollandse en Vlaamse barok uit de Gouden Eeuw, de kunst van de Engelse Prerafaëlieten en romantici, en van het Franse impressionisme te zien. Kunstenaars waarvan het museum werken toont zijn onder meer Ford Madox Brown, Charles Allston Collins, John Constable, Piero di Cosimo, David de Heem, William Holman HuntClaude Lorrain, Édouard ManetMichelangelo, John Everett MillaisPablo Picasso, Camille Pissarro. Rafaël, William Turner, Paolo Uccello en Leonardo da Vinci. Tot de absolute topstukken van het museum behoren tekeningen van Michelangelo, Rafaël en Leonardo da Vinci, zoals Studie van twee apostelen van Rafaël.

BEZOEKERSINFORMATIE


ADRES
Beaumont St,
Oxford OX1 2PH, Engeland (Verenigd Koninkrijk)
Telefoon: +44 1865 278000

OPENINGSTIJDEN
- Dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Donderdag en vrijdag 10 tot 21 uur. Maandags gesloten.
- Feestdagen: onbekend.
 
WEBSITE

Bezoek de website van het Ashmolean Museum in Oxford