Self (1991) - Marc Quinn

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Om de vijf jaar een hoofd van bloed

Van onze redactie

Wie zich realiseert dat dit zelfportret bestaat uit vijf liter van het eigen bloed van de kunstenaar, deinst misschien even in afkeer terug. Bloed als materiaal voor een kunstwerk is niet echt gebruikelijk in de kunstwereld.

Marc Quinn, Self, 1991
Marc Quinn, Self, 1991

Het rode bloed roept al gauw onplezierige associaties op en confronteert ons met onze eigen kwetsbaarheid, met pijn en de dood. Vanwege het lichaamseigen materiaal komt het werk dicht bij de gevoelens van de beschouwer.
De Britse kunstenaar Marc Quinn heeft dit ingevroren afgietsel echter gemaakt vanuit een diepe fascinatie voor het leven. Wat hem vooral intrigeert is de vergankelijkheid en de kostbaarheid ervan. Elke vijf jaar vervaardigt hij een nieuw afgietsel. Elk afgietsel staat in een aparte vriesvitrine. Hij kiest bewust voor vijf liter bloed, omdat het de hoeveelheid bloed is die door het lichaam van een volwassen mens wordt rondgepompt. Quinn is van mening dat de mens zichzelf nauwelijks kent: “mensen kennen zichzelf tegelijkertijd het beste en het slechtste”. Met zijn afgietsels wil hij de mogelijkheid creëren om zichzelf te ‘zien’.
Vanwege kunstwerken als Self past het oeuvre van Quinn in de hedendaagse kunstvorm, die als body art wordt aangeduid. Ook wordt Quinn gerekend tot de Young British Artists: Britse kunstenaars waartoe ook Jake en Dinos Chapman, Tracey Emin, Douglas Gordon, Damien Hirst en Anish Kapoor behoren. Aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw verschenen deze jonge kunstenaars uit Engeland op het wereldtoneel van de kunst. Mede dankzij de inspanningen van de Britse kunstverzamelaar Saatchi boekten zij snel nationaal en internationaal succes.